Γράφει η Ισμήνη Βυθούλκα

Μερικές από τις σημαντικότερες κι άκρως χρηστικές εφευρέσεις ξεπήδησαν από γυναικεία μυαλά και χωρίς αυτές η ζωή μας σίγουρα θα ήταν πολύ πιο δύσκολη.

Μπορείτε να φανταστείτε την καθημερινότητά σας χωρίς ψυγείο; Η εφεύρεση που πραγματικά άλλαξε τα δεδομένα οφείλεται στη Florence Parpart που το 1914 εφηύρε τον «συντηρητή των τροφών» που διατηρούσε τα τρόφιμα πολύ περισσότερο απ’ ότι συνήθως.

Ίσως κάποιοι από εσάς φοβάστε τις σύριγγες, αλλά αυτή η εφεύρεση της Letitia Mumford Geer έχει σώσει αμέτρητες ζωές από το 1899 κι έκτοτε.

Η Margaret A. Wilcox ήταν εκείνη που το 1893 βρήκε έναν τρόπο να κάνει τη διαδρομή με το αυτοκίνητο πιο άνετη. Διοχέτευσε ζεστό αέρα από τη μηχανή στην καμπίνα του οχήματος, εφευρίσκοντας ουσιαστικά το καλοριφέρ του αυτοκινήτου.

Φανταστείτε να οδηγούσατε στη βροχή χωρίς υαλοκαθαριστήρες… Η Cadillac ήταν η πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία που τοποθέτησε την έξυπνη εφεύρεση της τραγουδίστριας Mary Anderson στα οχήματά της το 1903.

Η Mary A. Delaney έψαχνε έναν τρόπο να επιτρέπει στο σκυλάκι της μεγαλύτερη ελευθερία όταν έβγαιναν βόλτα, αλλά ταυτόχρονα να διατηρεί τον έλεγχό του. Έτσι το 1908 κατοχύρωσε την καινοτομία της για το πρώτο επαναφερόμενο λουρί για κατοικίδια ζωάκια.

Το πρώτο σπίτι που χρησιμοποιούσε αποκλειστικά ενέργεια για τη θέρμανσή του από ηλιακά πάνελ, κατασκευάστηκε στις ΗΠΑ το 1947 χάρη στη συνεργασία της φυσικού Maria Telkes και της αρχιτέκτονος Eleanor Raymond.

Αυτή τη στιγμή ίσως να μην μπορούσατε να διαβάσετε αυτή την είδηση, αν το 1944 η μαθηματικός Grace Hopper δεν προσέφερε την πολύτιμη βοήθειά της στον προγραμματισμό ενός από τους πρώτους υπολογιστές που κατασκευάστηκαν στο Harvard.

Φυσικά η λίστα περιλαμβάνει και πολλά άλλα ονόματα, ενώ νέες καινοτόμες ιδέες πρωτοπόρων γυναικών προστίθενται συνεχώς ανοίγοντας δρόμους στην εξελικτική πορεία της ανθρωπότητας.