Με τον πιο θερμό κι όμορφο τρόπο το Γύρι «υποδέχτηκε» την 1η «Ανοιχτή Εξωτερική Βιβλιοθήκη» που λειτουργεί πλέον στο χωριό, με πρωτοβουλία της Ομάδας Εθελοντών Ζακύνθου και με τη στήριξη ιδιωτών, εκδοτών, συγγραφέων, βιβλιοπωλών κτλ που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ομάδας Εθελοντών δωρίζονταν βιβλία, περιοδικά αλλά και σχολικά βοηθήματα.

Την περασμένη Κυριακή, στο πλάτωμα της Εκκλησίας του χωριού έγιναν τα εγκαίνια αυτής της υπαίθριας δανειστικής βιβλιοθήκης, που αποτελεί το πρώτο βήμα για μια σειρά από αντίστοιχες πρωτοβουλίες και σε άλλα χωριά του νησιού.

Η ιδέα της Ομάδας Εθελοντών Ζακύνθου, που από την πρώτη στιγμή της σύστασής της έχει δώσει δείγματα προσφοράς, στηρίχθηκε σε μια ανάλογη πρωτοβουλία που είχαν αναλάβει εθελοντές στην Κίμωλο

Σε μπαούλα και ξύλινες πιατοθήκες, βαμμένα στο αιγαιοπελαγίτικο λευκό, οι εθελοντές από την Κίμωλο σε συνεργασία με το Δήμο, «έστησαν» μια υπαίθρια Βιβλιοθήκη στην κεντρική πλατεία του νησιού, προσελκύοντας ντόπιους αλλά και επισκέπτες.

Η Ομάδα Εθελοντών Ζακύνθου ακολούθησε ανάλογο δρόμο

Χρησιμοποιώντας ξύλα, κατασκεύασε όμορφα ευρύχωρα ντουλάπια με ράφια και τα γέμισε με βιβλία που συγκεντρώθηκαν από δωρεές. Ο υπεύθυνος της ομάδας Διονύσης Νικολόπουλος, αλλά και κάθε ένα από τα μέλη της Ομάδας ξεχωριστά , αναζήτησαν δωρεές από συμπολίτες μας, από φορείς, από εκδότες, επαγγελματίες και συγγραφείς με σκοπό να γεμίσει όχι μόνο η Βιβλιοθήκη στο Γύρι αλλά κι οι υπόλοιπες Βιβλιοθήκες που θα κατασκευαστούν και θα λειτουργήσουν τις επόμενες ημέρες. Η αρχή έγινε από το ορεινό και πανέμορφο Γύρι, με λιγοστούς μόνιμους κατοίκους που όμως αγκάλιασαν και αναγνώρισαν αυτή την πρωτοβουλία.

Το σκεπτικό της Ομάδας, όπως περιγράφουν τα μέλη της, είναι να μεταδώσουν τη γνώση και την ψυχαγωγία που προσφέρει το διάβασμα στους κατοίκους ενός μικρού παραδοσιακού χωριού. «Ο κάθε κάτοικος μπορεί να βγει από το σπίτι του, να πάει εκεί που είναι τοποθετημένη η βιβλιοθήκη (σε κεντρικό εξωτερικό σημείο), να ανοίξει την βιβλιοθήκη και να δανειστεί το βιβλίο της αρεσκείας του και να το διαβάσει. Μετά το επιστρέφει και παίρνει άλλο. Η μπορεί να φέρει και ένα άλλο από την βιβλιοθήκη του σπιτιού του ώστε να στελεχώσει αυτή που θα τοποθετήσουμε!» αναφέρουν οι εκπρόσωποι της Ομάδας.

*Διαβάσαμε την είδηση στο ermisnews.gr