Αφού βαρέθηκε να μην μπορεί να μπει με το αναπηρικό της αμαξίδο σε καφετέριες, εμπορικά καταστήματα, σούπερ μάρκετ, υπηρεσίες και θέατρα, η 62χρονη Rita Ebel αποφάσισε ότι αφού το γερμανικό κράτος δεν κάνει κάτι δραστικό προκειμένου να είναι κάθε γωνιά, κάθε μέρος, κάθε πόλη απόλυτα προσβάσιμα σε άτομα με αναπηρία, τότε θα έκανε εκείνη.

Έχοντας σαν μότο την φράση «Είναι τόσο απλό», η Ebel αποφάσισε να κατασκεύασει ράμπες, που θα επέτρεπαν σε αναπηρικά αμαξίδια να εισέλθουν σε χώρους με σκαλάκια ή και χωρίς, οι οποίοι ως τώρα ήταν απρόσιτοι για ένα άτομο με κινητικά προβλήματα.

Για το απίθανο, πολύχρωμο πρότζεκτ της τη Ebel χρησιμοποιεί εκατοντάδες τουβλάκια Lego, τα οποία ενώνει με κόλλα, ώστε το αποτέλεσμα να είναι απόλυτα σταθερό. Στόχος της 62χρονης, που ειναι καθηλωμένη σε αναπηρικό αμαξίδιο τα τελευταία 25 χρόνια, μετά από ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα, είναι να αφυπνήσει τον κόσμο, δείχνονας τους πόσο απλό και ουσιαστικά ανέξοδο μπορεί να είναι ένα πρόγραμμα που θα εξασφαλίσει στους ανθρώπους με κινητικές δυσκολίες πλήρη πρόσβαση στα πάντα.

«Κανείς δεν περνάει από τις ράμπες μου χωρίς να σταματήσει να κοιτάξει. Είτε θα είναι παιδιά που θα προσπαθούν να βγάλουν τα τουβλάκια από την θέση τους, είτε ενήλικες που θα απορούν τι στο καλό είναι αυτό και θα βγάλουν φωτογραφίες με το κινητό τους».

Η Ebel πουλάει τις ράμπες της σε διάφορα μαγαζιά, από εστιατόρια μέχρι κομμωτήρια, κάνοντας τη διαφορά αφού οι καταστηματάρχες το βρίσκουν όχι μόνο μία φανταστική ιδέα, αλλά και κάτι αληθινά όμορφο που στολίζει τον χώρο τους με τον δικό του τρόπο.

*Διαβάσαμε την είδηση στο womantoc.gr