Η τελευταία συνεισφορά της Puma στον κόσμο των ρετρό αθλητικών παπουτσιών – αλλά και των  «έξυπνων» wearables – είναι ένα παπούτσι 32 ετών με υπολογιστή στη φτέρνα του.

Η γερμανική εταιρεία πουλάει μια ανανεωμένη εκδοχή του Puma RS Computer του 1986, προάγγελου της εποχής στην οποία οι αθλητές χρησιμοποιούν γκάτζετ για να μετράνε τα βήματά τους, τις αποστάσεις που διάνυσαν και τις θερμίδες που έκαψαν. Το νέο μοντέλο διατηρεί το σχέδιο του παλιού, από τα χρώματα μέχρι το εξόγκωμα-υπολογιστή α λα «Επιστροφή στο Μέλλον» στο πίσω μέρος.

Πολλά έχουν αλλάξει, βέβαια, από το 1986. Τους τελευταίους μήνες η Puma παρακολουθεί τους καταναλωτές να αλλάζουν κατεύθυνση κι από τα μινιμαλιστικά ρετρό αθλητικά παπούτσια τώρα να προτιμούν τα πιο ογκώδη στιλ, σαν αυτά που βλέπουν στις πασαρέλες των οίκων μόδας. Εκεί που αγόραζαν τις ανανεωμένες εκδόσεις κλασικών παπουτσιών όπως τα Clyde της Puma και τα Stan Smith της Adidas, φέτος ζητούν ογκώδη σχέδια, εμπνευσμένα από τα σχέδια οίκων πολυτελείας, όπως τα Triple S του Balenciaga που κοστίζουν 900 δολάρια.

Φυσικά έχει αλλάξει κι η τεχνολογία. Το 1986 το RS (σημαίνει Running System) Conputer μετέδιδε τις πληροφορίες για τα βήματα, την απόσταση και τις θερμίδες σε υπολογιστή Apple IIe ή Commodore 64 μέσω καλωδίου 16-pin. Πλέον έρχεται με τεχνολογία Bluetooth, που το συνδέει ασύρματα με κινητά iOS και Android. Συνοδεύεται από εφαρμογή που επεξεργάζεται τα δεδομένα – κι επίτηδες χρησιμοποιεί γραφικά της δεκαετίας του ’80 – ενώ το μόνο πράγμα που μπορεί κανείς να συνδέσει σε αυτό είναι καλώδιο USB για τη φόρτιση των μπαταριών.

Πάντως η διάθεση του παπουτσιού δε θα πρέπει να ανησυχήσει εταιρείες καταγραφής δεδομένων άσκησης όπως η Strava και η Garmin. Η Puma διαθέτει μόλις 86 αριθμημένα συλλεκτικά ζευγάρια του RS Computer σε όλο τον κόσμο.

*Διαβάσαμε την είδηση στο insider.gr