Εμβόλιο κατά του HIV που θα προστατεύει όλους τους ανθρώπους από τον ιό έδειξε να έχει ελπιδοφόρα αποτελέσματα.

Η θεραπεία, που σκοπεύει να παρέχει ανοσία κατά των διαφόρων στελεχών του ιού, προκάλεσε αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος κατά του HIV σε 393 ανθρώπους που συμμετείχαν στη μελέτη, αναφέρουν οι ερευνητές στην έγκριτη επιθεώρηση The Lancet.

Για να διαπιστωθεί, όμως, αν η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να αποτρέψει τη λοίμωξη HIV είναι απαραίτητες περισσότερες δοκιμές, σημειώνουν ιατρικές πηγές.

Περίπου 37 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν προσβληθεί με τον HIV ή το AIDS, και υπάρχουν περίπου 1,8 εκατομμύρια νέα περιστατικά κάθε χρόνο. Όμως, παρά την πρόοδο στην αντιμετώπιση του HIV, τόσο η θεραπεία όσο και το εμβόλιο για τον ιό παραμένουν προς το παρόν άπιαστο όνειρο.

Το φάρμακο «Prep», ή αλλιώς pro-exposure prophylaxis, δηλαδή προφύλαξη πριν την έκθεση, είναι αποτελεσματικό στην πρόληψη, αλλά όπως κάθε εμβόλιο πρέπει να χορηγείται τακτικά, ακόμα και καθημερινά, ώστε o ιός να μην καταφέρει να προσβάλει τον οργανισμό.

Η παρασκευή ενός εμβολίου αποτελεί τεράστια πρόκληση για τους επιστήμονες, εν μέρει επειδή υπάρχουν πολλά στελέχη του ιού, αλλά επίσης επειδή ο HIV είναι ικανός να μεταλλαχθεί προκειμένου ν’ αποφύγει τις επιθέσεις του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Προηγούμενες προσπάθειες παρασκευής εμβολίου κατά του HIV έχουν περιοριστεί σε συγκεκριμένα στελέχη του ιού. Για το συγκεκριμένο, όμως, εμβόλιο – «μωσαϊκό», οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει μια θεραπεία αποτελούμενη από διάφορα είδη του HIV.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα μπορούσε να προσφέρει καλύτερη προστασία ενάντια στον σχεδόν απεριόριστο αριθμό των στελεχών του HIV που έχουν βρεθεί σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σε μια τυχαία, διπλά τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο έρευνα, οι ερευνητές μελέτησαν διάφορους συνδυασμούς του εμβολίου σε ανθρώπους ηλικίας 18 έως 50 χρόνων, οι οποίοι δεν είχαν προσβληθεί από τον HIV κι ήταν απόλυτα υγιείς.

Οι συμμετέχοντες από τις χώρες Ρουάντα, Ουγκάντα, Νότιο Αφρική και Ταϊλάνδη, δέχτηκαν τέσσερις εμβολιασμούς σε μια περίοδο 48 εβδομάδων. Όλοι οι συνδυασμοί εμβολίων προκάλεσαν αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος κατά του ιού και αποδείχτηκαν εντελώς ασφαλείς.

Οι επιστήμονες διενήργησαν παράλληλα μια άλλη έρευνα, στην οποία χορήγησαν σε 72 πιθήκους εμβόλιο προστασίας από ιό παρόμοιο με αυτόν τουHIV, ιό που προκαλεί ανοσοανεπάρκεια στους πιθήκους. Το ποσοστό προστασίας στους πιθήκους υπολογίστηκε σε 67%. «Αυτά τα αποτελέσματα αποτελούν ένα σημαντικό ορόσημο», είπε ο Dan Barouch, καθηγητής ιατρικής στο Harvard Medical School και επικεφαλής της έρευνας.

Παρόλα αυτά, ο Καθηγητής Barouch, προειδοποίησε ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τα αποτελέσματα της έρευνας.

Αν και το εμβόλιο ενεργοποίησε αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος των ανθρώπων που εμβολιάστηκαν, δεν είναι ξεκάθαρο αν είναι ικανό να πολεμήσει τον ιό και ν’ αποτρέψει κάποια προσβολή. «Οι προκλήσεις στην ανάπτυξη του εμβολίου κατά του HIV είναι πρωτοφανείς. Η ικανότητα να προκαλέσει συγκεκριμένες αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος κατά του HIV δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το εμβόλιο θα προστατέψει τους ανθρώπους από αυτή καθαυτή την προσβολή τους από HIV» πρόσθεσε.

«Ενθαρρυντικά σημάδια»

Παρόλα αυτά, τα ελπιδοφόρα αποτελέσματα της έρευνας σημαίνουν ότι οι ερευνητές θα δοκιμάσουν τη θεραπεία σε 2.600 γυναίκες στη Νότιο Αφρική που κινδυνεύουν να νοσήσουν – ένα στα πέντε εμβόλια θα φτάσουν σε αυτό το επίπεδο των λεγόμενων πειραμάτων αποτελεσματικότητας.

Μόνο ένα εμβόλιο έχει δείξει προστασία από τον HIV

Ένα εμβόλιο που δοκιμάστηκε στην Ταϊλάνδη μείωσε το ποσοστό της προσβολής στον άνθρωπο κατά 31% αλλά το αποτέλεσμα ήταν πολύ χαμηλό για να προωθηθεί σε κοινή χρήση.

Ο Dr Michael Brady, ιατρικός διευθυντής του Terrence Higgins Trust, είπε ότι πρόκειται για τις πρώτες μέρες του εμβολίου αλλά τα σημάδια είναι «ενθαρρυντικά».

«Είναι σημαντικό να είμαστε προσεκτικοί και ξεκάθαροι ότι χρειάζεται πολύ δουλειά πριν να είναι πλήρως διαθέσιμο ένα εμβόλιο κατά του HIV.» Πρόσθεσε ότι στο μεταξύ υπήρχαν ήδη εργαλεία αποτελεσματικά για την αποφυγή της εξάπλωσης της ασθένειας, όπως η αντισύλληψη και θεραπείες για τους οροθετικούς ανθρώπους που αποτρέπουν την μετάδοση του ιού.

*Διαβάσαμε την είδηση στο newpost.gr