Γράφει η Μελίνα Αγγελάκη

Μια μοναδική εμπειρία, μπορεί να βιώσει κάποιος που επισκέπτεται το κέντρο του Λονδίνου,  για τις αγορές του. Ένα νέου τύπου εμπορικό κέντρο ανοίγει τις πόρτες του και κάνει μικρούς και μεγάλους να νιώθουν όπως η Αλίκη στη Χώρα των θαυμάτων.

Δεν πρόκειται για ένα συνηθισμένο πολυκατάστημα. Το Westgate Oxford σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε για να επαναπροσδιορίσει την έννοια του πολυκαταστήματος τον 21ο αιώνα, συνδυάζοντας αγορές και διασκέδαση και στοχεύοντας  στο «shoppertainment» , όπως  το αποκαλούν οι εμπνευστές του.

Το προσωπικό του, περισσότερα από 300 άτομα, πέρασαν από οντισιόν στο θέατρο Oxford Playhouse, γιατί εκτός των άλλων προσόντων που έπρεπε να διαθέτουν, ήταν απαραίτητο να έχουν κάνει μαθήματα υποκριτικής, σε συνδυασμό με φωνητική και κινησιολογία. Ο λόγος; Οι πωλήσεις στο συγκεκριμένο εμπορικό μοιάζουν με θεατρική παράσταση, όπου ο υπάλληλος καλείται να παίξει ρόλους σύμφωνα με τις επιθυμίες του πελάτη και να τον πείσει μ’ ένα ιδιαίτερο τρόπο να προβεί στην αγορά των προϊόντων.

Σε πολλά σημεία του εμπορικού υπάρχουν ταμπέλες που σας καλούν να χαμογελάσετε γιατί μπαίνοντας σε οποιοδήποτε κατάστημα, είναι σαν να ανεβαίνετε σε θεατρική σκηνή, ενώ προσέξτε μην μπερδευτείτε διαβάζοντας την ταμπέλα «backstage», όπου πρόκειται απλώς για τις αποθήκες τους κι ας θυμίζει κάτι από X-Factor.

Όλα τα παραπάνω και πολλά ακόμη γίνονται βέβαια με την συναίνεση του πελάτη και δείχνοντας τον απαιτούμενο σεβασμό στην ιδιωτική ζωή του καθενός. Άλλωστε στην είσοδο του πολυκαταστήματος υπάρχει ένας χώρος όπου ο επισκέπτης εκδηλώνει το ενδιαφέρον του για τα σημεία που θα ήθελε να πάει και μπορεί να φτιάξει κι ένα είδος πλάνου που πιθανόν να ακολουθήσει. Κάπου εκεί υπάρχουν κεράσματα και φυσικά μπορείτε να δοκιμάσετε κι ένα ποτήρι αρωματικό κρασί προσφορά του Westgate Oxford για να σας καλωσορίσει στον κόσμο των «θεατρικών αγορών».

Επίσης έχετε την άνεση να κάνετε τα ψώνια σας και στη συνέχεια να απολαύσετε τις ποικίλες υπηρεσίες ομορφιάς μέσα στο συγκεκριμένο χώρο, χωρίς να κουβαλάτε μαζί σας  σακούλες και πακέτα, διότι υπάρχει η δυνατότητα να παραλάβετε τα ψώνια σας στο χώρο σας  με μια ελάχιστη επιβάρυνση.

Μπαίνοντας στο εμπορικό κέντρο, να είστε προετοιμασμένοι ότι δεν μπαίνετε στην Wonderland όπως η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων  -κάτι που σας δηλώνει και ο τεράστιος John Lewis μπροστά σας- αλλά σίγουρα θα νιώσετε πως είστε μέρος της show business, με τους προβολείς στραμμένους επάνω σας.

Φεύγοντας από εκεί θα καταλάβετε σίγουρα γιατί η κατασκευή του πήρε περίπου 20 χρόνια. Προσεγμένο και στην παραμικρή λεπτομέρεια, το συγκεκριμένο πολυκατάστημα θέλει να εγκαινιάσει μια νέα εποχή και να ξεκολλήσει τον κόσμο από τις διαδικτυακές αγορές προκαλώντας του το ενδιαφέρον. Το εμπορικό κέντρο, έδωσε ζωή στην περιοχή όπου το «κουφάρι» ενός παλαιότερου κτιρίου δέσποζε στη θέση του.

Μην ξεχάσετε λοιπόν, να το επισκεφτείτε και να ζήσετε μια παραμυθένια εμπειρία, αφήνοντας ελεύθερη τη φαντασία, να σας οδηγήσει έστω και για λίγο σε πρωταγωνιστικούς ρόλους, βιώνοντας κάτι αξέχαστο και μοναδικό… Η δική σας παράσταση αρχίζει και η αυλαία σας περιμένει στο Westgate Oxford, ακριβώς στην καρδιά του Λονδίνου.