Γράφει η Ισμήνη Βυθούλκα

Στην παγκόσμια προσπάθεια ν΄αντιμετωπιστεί η ατμοσφαιρική ρύπανση, η ομάδα «Go-Ahead» λάνσαρε το πρώτο επιβατηγό λεωφορείο που φιλτράρει τους ρύπους από τον αέρα και τον επιστρέφει καθαρό στο περιβάλλον.

Το «Bluestar» παρουσιάστηκε από τους κατασκευαστές στο Southampton πριν από περίπου μια εβδομάδα, οι οποίοι εξήγησαν ότι το σύστημα φιλτραρίσματος που βρίσκεται στην οροφή θα μπορεί να καθαρίζει τον αέρα καθώς θα κινείται μέσα στην πόλη, αφαιρώντας και φυλακίζοντας τα πολύ λεπτά σωματίδια.

Το λεωφορείο επιλέχθηκε να ξεκινήσει την κυκλοφορία του στη συγκεκριμένη πόλη, διότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποκάλυψε πως οι ατμοσφαιρικοί ρύποι έχουν φτάσει στο οριακό σημείο να χαρακτηριστεί ο αέρας επικίνδυνος για την υγεία. Επιπροσθέτως, η Βρετανική κυβέρνηση έχει δώσει οδηγία στο Southampton, καθώς και σε τέσσερις πόλεις ακόμη, να εκπονήσουν σχέδια για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

«Κάνουμε άλλο ένα βήμα στην προσπάθεια τα λεωφορεία μας να καθαρίζουν ενεργά το περιβάλλον» δήλωσε μεταξύ άλλων ο διευθύνων σύμβουλος της Go-Ahead, David Brown. Εάν το πρωτότυπο έχει τελικά επιτυχία θα τοποθετηθεί σε όλα τα λεωφορεία της εταιρίας που κυκλοφορούν, τα οποία είναι πάνω από πέντε χιλιάδες.

*Φωτογραφία από Handout

*Διαβάσαμε την είδηση στο theguardian.com