Γράφει η Ισμήνη Βυθούλκα

Καθισμένη στο έδαφος, μια νεαρή γυναίκα έχει προσηλωθεί στην ολοκλήρωση των εισαγωγικών εξετάσεων του πανεπιστημίου κι ελπίζει να της δοθεί η δυνατότητα να πραγματοποιήσει τα όνειρά της. Όμως η φωτογραφία που την απεικονίζει είναι διαφορετική απ’ ότι θα περιμέναμε. Καθώς η 25χρονη γράφει, κρατά στην αγκαλιά της το άρρωστο μωρό της.

Η φωτογραφία που τραβήχτηκε από έναν καθηγητή του ιδιωτικού πανεπιστημίου «Nasir Khusraw» στο κεντρικό Αφγανιστάν, έχει κάνει το γύρο του κόσμου, δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα όπου οι περισσότερες γυναίκες είναι αγράμματες και τους συμπεριφέρονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Η γυναίκα που προσπάθησε τόσο πολύ για να εκπληρώσει τους στόχους της είναι η Jahantab Ahmadi, μητέρα τριών παιδιών, που ζει σ’ ένα αγροτικό χωριό στην περιοχή Daikundi. Για να φτάσει στο πανεπιστήμιο και να συμμετέχει στις εξετάσεις, περπάτησε δύο ώρες μέσα από βουνά, ταξίδεψε εννέα ώρες με τη δημόσια συγκοινωνία μέσα από κακοτράχαλους δρόμους κι όλα αυτά κρατώντας στην αγκαλιά το μωρό της.

«Δε θέλω να στερηθώ τις σπουδές μου. Θέλω να δουλέψω έξω από το σπίτι. Θέλω να γίνω γιατρός, κάποια που θα υπηρετεί τις γυναίκες στην κοινότητα ή στην κοινωνία γενικότερα» αναφέρει χαρακτηριστικά η Ahmadi.

Όταν ξεκίνησε να γράφει το τεστ, το οποίο διεξάγετο σε εξωτερικό χώρο, η Ahmadi καθόταν σ’ ένα θρανίο με τη μικρή Khizran στην αγκαλιά της. Όμως το μωρό είχε ωτίτιδα και δε σταματούσε το κλάμα. Για να την ησυχάσει, ώστε να μην ενοχλεί τους υπόλοιπους εξεταζόμενους, η μητέρα κάθισε στο έδαφος στη σκιά ενός άλλου συμμετέχοντα και συνέχισε να γράφει. «Έπρεπε να έχω την προσοχή μου στο μωρό ενώ ταυτόχρονα συνέχιζα την εξέταση» λέει η Ahmadi.

Η δημοσίευση της φωτογραφίας ήταν αρκετή για να ενεργοποιηθεί μια διαδικτυακή καμπάνια από τον Αφγανικό Οργανισμό Νεότητας, ώστε να συγκεντρωθούν τα χρήματα που η Ahmadi θα χρειαζόταν για τα δίδακτρα στο πανεπιστήμιο. Συνολικά έως τώρα έχουν συγκεντρωθεί 14.000 δολάρια, μια μικρή περιουσία, για τη χώρα που το 39% του πληθυσμού της ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Εκτός από αυτή την ευχάριστη εξέλιξη, η Zahra Yagana, ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών του Αφγανιστάν, βλέποντας τη φωτογραφία της Ahmadi στο διαδίκτυο επικοινώνησε μαζί της και την έπεισε να μεταφερθεί στην Καμπούλ για τις σπουδές της. Η οικογένεια για την ώρα φιλοξενείται από την Yagana, ενώ συνεχίζει να βοηθά τη νεαρή μητέρα να φτάσει πιο κοντά στα όνειρά της.

Η δεινή οικονομική κατάσταση αποτρέπει γενικότερα τους νέους να μορφωθούν, ενώ ο αναλφαβητισμός στο Αφγανιστάν είναι από τους υψηλότερους του κόσμου. «Δε θέλω να μείνω πίσω» δηλώνει η Ahmadi, στέλνοντας με το παράδειγμά της ένα ηχηρό μήνυμα σε όλους τους ανθρώπους κι ιδιαίτερα τις γυναίκες που προσπαθούν, αγωνίζονται και κοπιάζουν για να αλλάξουν τις δύσκολες και πολλές φορές τραγικές συνθήκες ζωής.

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.news.com.au και http://www.ajplus.net