Οι Κάννες, η πόλη της Γαλλικής Ριβιέρας με το διάσημο Φεστιβάλ Κινηματογράφου, μόλις απέκτησε άλλο ένα εντυπωσιακό αξιοθέατο στην Κυανή Ακτή, που σίγουρα θα προσελκύσει τους λάτρεις του εναλλακτικού τουρισμού. Πρόκειται για το νέο υποβρύχιο μουσείο, ένα πρότζεκτ με τίτλο «Μεσόγειος: Μία σειρά από γλυπτά» του Βρετανού καλλιτέχνη Τζέισον ντεΚάιρες Τέιλορ.

Το μουσείο περιλαμβάνει έξι μεγαλειώδη γλυπτά, κατασκευασμένα από τσιμέντο από ουδέτερο pH, που απεικονίζουν πορτραίτα ντόπιων που ζουν στις Κάννες, από παιδιά μέχρι και ηλικιωμένους. Ο καλλιτέχνης κάλεσε 40 ντόπιους, των οποίων τα πρόσωπα αποτύπωσε σε γύψο, και στη συνέχεια επέλεξε τυχαία έξι πρόσωπα για τα γιγάντια υποβρύχια γλυπτά του.

Ο στόχος του πρότζεκτ είναι να τραβήξει την προσοχή στην δυσχερή κατάσταση των ωκεανών -σε αυτή την περίπτωση στην κατάσταση της Μεσογείου.

Τα τελευταία χρόνια, οι ωκεανοί ξεχειλίζουν από ρύπους και υποφέρουν από την υπεραλιεία«Το υποβρύχιο οικοσύστημα έχει υποβαθμιστεί και μολυνθεί από την ανθρώπινη δραστηριότητα» ανέφερε ο ντεΚάιρες Τέιλορ.

Μάλιστα, πριν εγκαταστήσει τα γλυπτά του, ο καλλιτέχνης αναγκάστηκε να μαζέψει τα σκουπίδια από τον βυθό της θάλασσας. «Βρήκα παλιούς σωλήνες, παρατημένες μηχανές πλοίων, καλώδια. Θεωρώ ότι υπάρχει μία παρανόηση ότι ο θαλάσσιος κόσμος είναι όμορφος, γεμάτος κοραλλιογενείς υφάλους. Δυστυχώς όμως δεν είναι πάντα έτσι» ανέφερε ο καλλιτέχνης.

Κάθε πορτραίτο ζυγίζει 10 τόνους, ενώ τα γλυπτά απευθύνονται κυρίως σε κολυμβητές που κάνουν καταδύσεις. «Δεν υπάρχει εισιτήριο. Απλά μπαίνεις στη βάρκα σου ή φέρνεις τον εξοπλισμό σου και τα ανακαλύπτεις μόνος σου» δήλωσε ο ντεΚάιρες Τέιλορ. Πρόκειται για ένα ασφαλές είδος τουρισμού, που πολλοί αποκαλούν «κοινωνικά αποστασιοποιημένο τουρισμό».

Αυτό δεν είναι το πρώτο υποβρύχιο πρότζεκ του, αλλά ούτε και το τελευταίο του. Ο καλλιτέχνης έχει δημιουργήσει περίπου 1.000 υποβρύχια γλυπτά σε όλο τον κόσμo. Μάλιστα, η επόμενη υποβρύχια έκθεση του θα ανοίξει στην Κύπρο το καλοκαίρι.

*Διαβάσαμε την είδηση στο monopoli.gr