Γράφει η Ισμήνη Βυθούλκα

Η εταιρία «Miniwiz»που εδρεύει στην Ταϊβάν, φέρνει ένα νέο κινούμενο σύστημα ανακύκλωσης που θα λύσει το πρόβλημα των πλαστικών αποβλήτων σε περιοχές που δε συλλέγονται, επειδή βρίσκονται εκτός δικτύου ή απαιτούν δαπανηρή μεταφορά λόγω απόστασης από εγκαταστάσεις ανακύκλωσης.

Η μηχανή «Trashpresso» που ανέπτυξαν, επικεντρώνεται στη μετατροπή πλαστικών απορριμμάτων σε πλακίδια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή τοίχων και πατωμάτων ή τη μετατροπή σε πρώτες ύλες για περαιτέρω παραγωγικές διαδικασίες. Βέβαια, η χρήση της δεν αφορά μόνο απομακρυσμένες περιοχές αλλά μπορεί ν’ αποτελέσει και μια γενικότερη λύση ανακύκλωσης σε οποιοδήποτε σημείο θέλουμε να την τοποθετήσουμε.

Η γραμμή ανακύκλωσης βρίσκεται πάνω σε μια πλατφόρμα μεταφοράς 12 μέτρων, που της επιτρέπει να πάει σχεδόν οπουδήποτε μπορεί να φτάσει ένα όχημα αυτού του μεγέθους, ενώ είναι ενεργειακά αυτόνομη χάρη στα ηλιακά πάνελ που βρίσκονται στην οροφή, που σημαίνει ότι δεν απαιτεί πρόσβαση σε κάποιο ενεργειακό δίκτυο ή χρήση γεννήτριας για τη λειτουργία της.

Σύμφωνα με τη Miniwiz όταν η μηχανή τοποθετηθεί στην επιθυμητή περιοχή, ανοίγει σαν ένας δορυφόρος που μπήκε σε τροχιά, ώστε να ετοιμαστεί για χρήση. Τα πλαστικά απορρίμματα που έχουν ήδη συλλεχθεί τοποθετούνται μέσα στη συσκευή, η οποία με αυτοματοποιημένο τρόπο τα πλένει, τα τεμαχίζει, τα λιώνει κι ύστερα τα χυτεύει στη μορφή που έχει προγραμματιστεί.

«Μέχρι τώρα η βιομηχανική ανακύκλωση περιοριζόταν στα εργοστάσια. Η Trashpresso ξεπερνά τα εμπόδια της απόστασης και της ενέργειας δείχνοντας ότι η ανακύκλωση είναι εφικτή παντού. Δε χρησιμεύει μόνο για να μετασχηματίζει τα επιτόπου απορρίμματα, αλλά χρησιμεύει κι ως εκπαιδευτικό εργαλείο σε απομονωμένες κοινότητες» δήλωσε ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Arthur Huang.   

Η πρωτότυπη γραμμή κινούμενης ανακύκλωσης Trashpresso, σύμφωνα πάντα με τον ιδρυτή της, μας προϊδεάζει για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργεί η ανακύκλωση στο μέλλον, φτιάχνοντας την πρώτη ύλη για πολλές άλλες κατασκευές που αφορούν τη δόμηση, την επιπλοποιία ακόμη και την αεροναυπηγική.

#trashpresso #mobile #trash #Upcycling remanufacturing system #poweredbythesun cleaning up plastic pollution today into new green building solution for the future. Invented by #miniwiz inspired by #jackiechan documented by #natgeo

Posted by Miniwiz on Sunday, 23 April 2017

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.treehugger.com