Γράφει η Αθανασία Βιδάλη

Μερικές φορές, μπορούμε να βρούμε ένα μικρό σημάδι ενθάρρυνσης, θετικής σκέψης κι αισιοδοξίας από εκεί που δεν το περιμένουμε. Κάτι τέτοιο επιδιώκει και κάνει η life coach, Megan Murphy, μέσω του project της «The Kindness Rock», με την ελπίδα ότι θα καταφέρει να μοιράσει χαρά στον κόσμο.

Η Murphy έχασε τους γονείς της όταν ήταν 20 χρονών περίπου κι έτσι αναζητούσε την ευτυχία στα επαγγελματικά της ως ιδιοκτήτρια μίας επιχείρησης. Κάνοντας βόλτα στην ακτή που υπήρχε δίπλα στο σπίτι της, έφερνε στο νου της τους γονείς της και προσπαθούσε να λάβει κάποια συμβουλή ή έστω μία αίσθηση επιβεβαίωσης κι αποδοχής των πράξεων της. Καθώς, δεν ήταν πλέον μαζί της, αναζητούσε αυτά τα σημάδια σε σπασμένα γυαλιά που έβρισκε στην ακτή ή βράχους που σχημάτιζαν μία καρδιά. Κάθε φορά που έβρισκε έναν τέτοιο μικρό θησαυρό, ένιωθε πως δεν είναι μόνη.

Στη διάρκεια ενός επαγγελματικού ταξιδιού στην Ινδία που έκανε μαζί με την κόρη της, συνειδητοποίησε πως οι μικρές πράξεις ευγένειας έχουν τελικά σημαντικό αντίκτυπο στη ψυχολογία ενός ανθρώπου. «Το άνοιγμα της πόρτας, η υπόδειξη του δρόμου, ένα χαμόγελο μου έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση» αναφέρει η ίδια.

Μία μέρα, λοιπόν, λίγο πριν βγει για την καθιερωμένη της βόλτα στη θάλασσα, αποφάσισε να πάρει μαζί της ένα μαρκαδόρο. Με τη σκέψη ότι δεν είναι μόνο εκείνη που περπατά και σκέφτεται στη θάλασσα, αποφάσισε να γράψει με τον μαρκαδόρο της μηνύματα ευγένειας κι αισιοδοξίας πάνω σε πέτρες.

Το ίδιο βράδυ, κιόλας, ανακάλυψε πως η κίνηση της είχε φέρει αναστάτωση στην περιοχή. Συγκεκριμένα, ένας φίλος της τής έστειλε μία φωτογραφία από μία ζωγραφισμένη πέτρα και τη ρώτησε αν κρύβεται εκείνη πίσω από αυτό. Αν και η Murphy το αρνήθηκε, χάρηκε που ο φίλος της την υποπτεύτηκε ξέροντας τις ευαισθησίες της αλλά και τη συνήθεια της να περπατά στην παραλία.

Έτσι, σκέφτηκε πως όλο αυτό θα μπορούσε να εμπνεύσει εκατοντάδες ανθρώπους. «Θα μπορούσα να δημιουργήσω εγώ αυτήν την πέτρα ή το σπασμένο γυαλί που αναζητούν πολλοί άνθρωποι στην ακτή» είπε κι αποφάσισε να γράψει σε πολλές ακόμη πέτρες. Ξεκίνησε να αφήνει πέτρες και σε άλλα μέρη. Δημιούργησε ολόκληρους βραχόκηπους σε πολυσύχναστες παραλίες και δημοφιλή μέρη για να θαυμάσεις το ηλιοβασίλεμα, θέλοντας να πείσει μέσα από τα μηνύματα της όποιον περαστικό τα έβλεπε, ν’ αφήσει κι εκείνος ένα αντίστοιχο μήνυμα.

Η Murphy επισημαίνει πως ο στόχος όλου αυτού του project είναι μία πέτρα ν’ αγγίξει τουλάχιστον ένα άτομο. Αν καταφέρει να επιτευχθεί αυτό, τότε θα δημιουργηθεί μία νοητή, τεράστια σύνδεση ανάμεσα στους ανθρώπους, κάτι εξαιρετικά απαραίτητο στις μέρες μας.

Στην ιστοσελίδα του όλου project, πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται πού μπορούν ν’ αφήσουν τη δική τους πέτρα και γι’ αυτό η Murphy παροτρύνει όποιον αφήνει το μήνυμα του, να δημοσιοποιεί τη φωτογραφία στα social media με το hashtag #thekindnessrocksproject ώστε να εντοπίζονται τα μέρη που μπορεί κάποιος να συναντήσει την όμορφη αυτή πρωτοβουλία.

Μέχρι στιγμής το «The kindness rocks project», έχει εξαπλωθεί στην Αμερική, τον Καναδά, την Αυστραλία, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, τη Νέα Ζηλανδία, την Ταϋλάνδη, την Αϊτή, την Αγγλία και την Ιταλία.

Ενώ τον πρώτο χρόνο η Murphy έκρυβε την ταυτότητα της και πήγαινε κρυφά στις 5 τα ξημερώματα ν’ ανανεώσει τα μηνύματα των πετρών του Cape Cod, σήμερα δηλώνει πως το συγκεκριμένο project παρόλο που αποτελεί μία πλήρη απασχόληση για εκείνη, δεν της προσφέρει χρήματα και δηλώνει εξαιρετικά περήφανη γι’ αυτό.

«Αισθάνομαι πως η ζωή μου έχει αποκτήσει άλλο νόημα. Πολλοί άνθρωποι διάβασαν κάποιο μήνυμα σε δύσκολες φάσεις για τη ζωή τους κι αυτό τους βοήθησε» επισημαίνει η life coach, όπου το επάγγελμα της φαίνεται να υποστηρίζει ακόμη καλύτερα την όλη πρωτοβουλία.

Νομίζω πως ήρθε η ώρα αυτό το project να φτάσει και στις ελληνικές ακτές…

*Περισσότερα για το project στο www.thekindnessrocksproject.com