Γράφει η Μαριάμ Πολυγένη

Η Arabella Dorman βρέθηκε στη Λέσβο το 2015 κι όπως η ίδια λέει, αν κι έχει βρεθεί στην πρώτη γραμμή στο Ιράκ και το Αφγανιστάν «τίποτα δε συγκρίνεται» με αυτό που αντίκρισε στις παραλίες της.

Χιλιάδες είδη ρούχων που είχαν απορρίψει οι πρόσφυγες, στάθηκαν η αφορμή για να εμπνευστεί και να δημιουργήσει ένα έργο τέχνης που κοσμεί μια εκκλησία του Λονδίνου.

Η  Βρετανή καλλιτέχνιδα δήλωσε για το έργο της « μου έκανε εντύπωση η ιδέα του άδειου ενδύματος, που υπονοούσε την παρουσία του ανθρώπου κάποτε μέσα σε αυτό. Τα ρούχα τώρα αποκαλύπτουν αυτό που ξεχνιέται».

Μάζεψε αντικείμενα των προσφύγων κι 700 ρούχα από τα χιλιάδες που άφησαν πίσω για να δημιουργήσει το έργο της με τίτλο «Suspended». Κάθε ρούχο και μια ιστορία ανθρώπου. Είδε με τα ίδια της τα μάτια χιλιάδες πρόσφυγες κι άκουσε το δράμα τους.  Συγκινήθηκε και θέλησε να κάνει ένα έργο όπου θα μας θυμίζει κάθε φορά όσα πέρασαν και περνούν αυτοί οι άνθρωποι.

Ένα κορμάκι βρέφους που γράφει «Τα πρώτα μου Χριστούγεννα», φορέματα, σκισμένα ρούχα, ακόμη και καλτσάκια μωρού, είναι ό,τι άφησαν πίσω τους οι πρόσφυγες σ’ εκείνες τις παραλίες…

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.gazzetta.gr