Γράφει η Μελίνα Αγγελάκη

Θα μπορούσε ποτέ ένα βιβλίο να γίνει «φονικό όπλο»; Η εγκληματολογία λέει ναι. Κι ίσως να μην αναφέρεται πουθενά το όνομα Robert M.Kedzie σε κάποιο έγκλημα όπου το φονικό όπλο υπήρξε ένα βιβλίο, αλλά ο δημιουργός ενός από τα πιο επικίνδυνα βιβλία που κυκλοφορούν στον πλανήτη μας είναι ο συγκεκριμένος άνθρωπος.

Υπήρξε χειρουργός στον αμερικανικό εμφύλιο και στη συνέχεια καθηγητής χημείας στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε, επέμενε πως οι ταπετσαρίες με τις οποίες 6-10 σπίτια της Αμερικής, ήταν επενδυμένα τη δεκαετία του 1870, ήταν άκρως επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία μιας και οι μπογιές τους περιείχαν αρσενικό.

Τότε το αρσενικό το θεωρούσαν επικίνδυνο μόνο όταν έμπαινε σε φαγητό ή αφέψημα κι υπήρξαν πολύ δύσπιστοι όσον αφορά την έρευνα του Kedzie. Εκείνος θέλοντας να γίνει ευρέως γνωστό το συμπέρασμά του, δημιούργησε ένα βιβλίο με τίτλο «Shadows from the walls of death» (Σκιές από τους τοίχους του θανάτου) όπου στην εισαγωγή του εξηγεί τους κινδύνους που διατρέχει ο άνθρωπος από το αρσενικό και στις υπόλοιπες σελίδες του τοποθέτησε περίπου 100 δείγματα από τις ταπετσαρίες που είχε διαπιστώσει ότι περιείχαν αρσενικό και τις θεωρούσε επικίνδυνες.

Έφτιαξε 100 αντίτυπα και τα έστειλε σ’ όλες τις δημοτικές βιβλιοθήκες του Μίσιγκαν, αλλά σήμερα μόνο 4 από αυτά σώζονται γιατί οι περισσότερες βιβλιοθήκες τα κατέστρεψαν λόγω φόβου δηλητηρίασης. Τα δύο είναι στο Μίσιγκαν, ένα στο Χάρβαρντ κι ένα στην Εθνική  βιβλιοθήκη Φαρμακευτικής των Η.Π.Α., όπου εκεί ψηφιοποιήθηκε ώστε να μπορούν να έχουν πρόσβαση στο εν λόγω βιβλίο μέσω του διαδικτύου.

Σε διαφορετική περίπτωση αν κάποιος θέλει ν’ αγγίξει το «τοξικό βιβλίο» θα πρέπει να φοράει μια ειδική προστατευτική στολή ή το βιβλίο να είναι καλυμμένο με μια ειδική μεμβράνη, ώστε να μην έρθει σ’ επαφή με το επικίνδυνο περιεχόμενό του. Σύμφωνα μ’ ερευνητές τα δείγματα και στα τέσσερα βιβλία, παραμένουν σε άρτια κατάσταση και τα χρώματα είναι ζωηρά κι εντυπωσιακά.  

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.diastixo.gr