Γράφει η Αθανασία Βιδάλη
Έχετε βαρεθεί κι εσείς να βλέπετε τους δρόμους της πόλης σας να σφύζουν από αυτοκίνητα και θόρυβο και να περιβάλλονται από τσιμέντο; Αν ναι, τότε μάλλον θα ταυτιστείτε με το παράδειγμα της Χιλής, όπου ένας από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της πόλης Santiago μετατράπηκε σε πολύχρωμο πεζοδρόμιο.
Το εν λόγω project αφορά την αστική τέχνη κι ονομάζεται «Paseo Bandera». Ξεκίνησε στις 21 Δεκεμβρίου 2017 και σχεδιάστηκε από τον Χιλιανό εικαστικό Dasic Fernández. Το έργο καλύπτει περίπου τέσσερα οικοδομικά τετράγωνα και βρίσκεται δίπλα από την κεντρική πλατεία της πόλης και το μέγαρο της κυβέρνησης.
Μπορεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη Bandera Street ν’ αυξήθηκε από τότε που ξεκίνησε η κατασκευή του μετρό της πόλης, τόσο όμως ο Δήμαρχος όσο κι οι πολίτες, ελπίζουν πως το πολύχρωμο πεζοδρόμιο τους θα επιβιώσει και θα διατηρηθεί στην αρχική του κατάσταση.
Η προβολή στους χιλιάδες ανθρώπους που περπατούν καθημερινά στο συγκεκριμένο πεζοδρόμιο, αποτέλεσε πόλο έλξης για δεκάδες εμπορικές εταιρείες, οι οποίες χρηματοδότησαν την κατασκευή του έργου με αντάλλαγμα την προβολή του λογοτύπου τους σε αυτό.
Εμπλουτισμένο με χώρους πρασίνου και θέσεις για ποδήλατα, το έργο ζωγραφίστηκε απευθείας πάνω στην άσφαλτο μέσα σε 30 ημέρες. Κάθε τμήμα του, δε, αντιπροσωπεύει ένα κομμάτι της ιστορίας και της πολιτισμικής κληρονομιάς της Χιλής.
«Δημιουργήσαμε μία ομάδα από είκοσι Λατινοαμερικανούς καλλιτέχνες, οι οποίοι ζωγράφιζαν κάθε τμήμα σε 8 με 10 ώρες. Υπήρξε ένας ολόκληρος συντονισμός. Ήταν μία πραγματική χορογραφία ζωγραφικής» δηλώνει περήφανα ο Φερνάντεζ.
Ωστόσο, το μέλλον του έργου είναι αβέβαιο καθώς στα τέλη του 2018 θ’ αποφασιστεί από το Υπουργείο Μεταφορών αν ο δρόμος θ’ ανοίξει πάλι για τα αυτοκίνητα ή θα συνεχίσει να λειτουργεί αποκλειστικά για τους πεζούς. Ο Δήμαρχος της πόλης αναφέρει πως αν ήταν στο χέρι του θα διατηρούσε το έργο αυτό για πάντα!
*Διαβάσαμε την είδηση στο www.mymodernnet.com