Γράφει η Μελίνα Αγγελάκη

Η Κίνα είναι από τις χώρες που έχουν πολύ σοβαρό πρόβλημα νέφους, με αποτέλεσμα πολλές φορές οι κάτοικοι να κυκλοφορούν φορώντας μάσκες προκειμένου να προστατευτούν από την έκθεσή τους σ’ αυτό. Εδώ κι αρκετά χρόνια οι ειδικοί στην Κίνα, αλλά και σ’ άλλες χώρες με παρόμοια προβλήματα, προσπαθούν να βρουν λύσεις όσον αφορά στην ατμοσφαιρική ρύπανση μέσα στις πόλεις.

Οι Κινέζοι κατάφεραν πριν δυο χρόνια να κατασκευάσουν ένα μηχάνημα προηγμένης τεχνολογίας , ύψους επτά μέτρων, το οποίο είχε τη δυνατότητα να καθαρίζει περίπου 30 χιλιάδες κυβικά μέτρα αέρα ανά ώρα. Το μηχάνημα τοποθετήθηκε στο κέντρο του Πεκίνο αλλά το πρόβλημα προέκυψε διότι λειτουργούσε με ηλεκτρική ενέργεια, η οποία παραγόταν σ’ εργοστάσια που χρησιμοποιούσαν καύση ορυκτών καυσίμων. Οπότε, διεκόπη η λειτουργία του, διότι η ζημιά που προκαλούσε στο περιβάλλον ήταν πολύ μεγάλη.

Σήμερα οι Κινέζοι τοποθετούν πάλι έναν τεράστιο ιονιστή, ο οποίος λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια κι έχει ύψος εκατό μέτρα, αυτή τη φορά στην πόλη Ξιάν, πρωτεύουσα της επαρχίας Σαανξί. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του, το νέο μηχάνημα έχει τη δυνατότητα να φιλτράρει οξείδια του αζώτου, διοξείδιο του αζώτου και διοξείδιο του θείου κι άλλες τοξικές ουσίες από τις οποίες ρυπαίνεται η ατμόσφαιρα στις πόλεις, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα του αέρα σε μια περιοχή δέκα τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Οι δοκιμές στέφθηκαν μ’ επιτυχία και σύντομα θα μπει σε λειτουργία, προσφέροντας ποιότητα ζωής στους κατοίκους της πόλης κι ανοίγοντας νέους δρόμους στην επίλυση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης των μεγαλουπόλεων και κατ’ επέκταση ολόκληρου του πλανήτη.

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.e-daily.gr