Γράφει η Ισμήνη Βυθούλκα

Ο σκληρότερος ιστός που υπάρχει στο σώμα μας είναι το σμάλτο των δοντιών, το οποίο μπορεί ν’ αντισταθεί σε ακραίες θερμοκρασίες κι όξινα τρόφιμα ή ποτά. Όμως σε αντίθεση με άλλους ιστούς δεν μπορεί να αναπτυχθεί ξανά, με τα γνωστά αποτελέσματα που οι περισσότεροι από εμάς έχουμε βιώσει, όπως ο πόνος ή η απώλεια των δοντιών.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Queen Mary στο Λονδίνο ισχυρίζονται πως ανακάλυψαν έναν τρόπο να βοηθηθεί το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού που πάσχει από οδοντικά προβλήματα σε σχέση με το σμάλτο.

Πιο συγκεκριμένα η ομάδα βρήκε μια πρωτεΐνη που μπορεί να προκαλέσει ανάπτυξη κρυστάλλων με παρόμοιο τρόπο όπως αναπτύσσεται το οδοντικό σμάλτο στο σώμα. Με άλλα λόγια να μπορούμε να επουλώνουμε το σμάλτο όπως κάνει το δέρμα στην πληγή.

Η έρευνα τους δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Communications» και πιστεύουν πως η ανακάλυψή τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί με διάφορους τρόπους στην αναγεννητική ιατρική. «Αυτό είναι συναρπαστικό γιατί η απλότητα κι η προσαρμοστικότητα των κρυσταλλικών μοτίβων, προσφέρει ευκαιρίες για τη θεραπεία και την αναγέννηση των οδοντικών ιστών» δήλωσε ο Δρ. Sherif Elsharkawy, οδοντίατρος και κύριο μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Ο τρόπος που θα εφαρμόζεται δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί, όμως οι επιστήμονες συνεχίζουν να ερευνούν τη διαδικασία, ώστε να παρουσιάσουν τις καλύτερες μεθόδους χρήσης της καινοτομίας τους.