Γράφει η Μελίνα Αγγελάκη

Όταν τριγύρω σου ακούς να μιλούν γι’ ανθρωπιά, ψάχνεις να δεις τις πράξεις που αντιστοιχούν στα λόγια. Κάποιες πράξεις που σε κάνουν να υποκλίνεσαι στο μεγαλείο της ανθρώπινης ψυχής και ν’ αναρωτιέσαι πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η ανιδιοτελής αγάπη ενός ανθρώπου για έναν συνάνθρωπό του. Μια τέτοια πράξη εκτυλίχθηκε ανάμεσα σε δύο νέους ανθρώπους που έμελλε να συνδεθούν για πάντα.

Η Jessica Morris 29 ετών, τον περασμένο Δεκέμβριο πήρε μια απόφαση για να την πραγματοποιήσει το νέο έτος. Αποφάσισε να δωρίσει τον έναν της νεφρό σε κάποιον άνθρωπο που τον έχει ανάγκη. Δεν την ενδιέφεραν οι όποιες συνέπειες, της αρκούσε να σώσει μια ανθρώπινη ζωή και να δώσει σ’ έναν άνθρωπο το δικαίωμα να ονειρεύεται ξανά.

Εκατοντάδες μίλια μακριά από την Jessica Morris, ένας 29χρονος, ο David Nicherie, από το Oakland της Καλιφόρνια, την ίδια περίοδο έμαθε πως αν δεν του γινόταν σύντομα μεταμόσχευση νεφρού η ζωή του κρεμόταν από μια κλωστή. Μπήκε στη λίστα για μεταμόσχευση νεφρού η οποία όπως τον ενημέρωσαν είχε αναμονή που έφτανε έως και τα 15 χρόνια.

Πάνω στην απελπισία του και μην ξέροντας τι άλλο να κάνει, έβαλε αγγελία σ’ ένα διεθνές site αγγελιών το Craiglist, αναζητώντας συμβατό δότη που θα ήταν πρόθυμος να του δωρίσει έναν νεφρό και κατ’ επέκταση το δικαίωμα στη ζωή. Σ΄ένα σύντομο κείμενο είπε την ιστορία του αναφέροντας τα ιατρικά στοιχεία που πιστοποιούσαν την εγκυρότητα της κατάστασης της υγείας του.

 

Η Morris διάβασε την αγγελία κι ανταποκρίθηκε. Εκείνη την εποχή είχε έρθει σ’ επαφή και με άλλους ανθρώπους που ήταν σε αναμονή για μεταμόσχευση κι όσο μάθαινε την ιστορία και τις καθημερινές μάχες που έδιναν να έχουν ποιότητα ζωής, τόσο δυσκολευόταν για την επιλογή της. Όταν διάβασε την αγγελία του David της κίνησε το ενδιαφέρον κι ήθελε να μάθει περισσότερα για την κατάσταση της υγείας του. Ήρθε σ’ επικοινωνία μαζί του κι αποφάσισε ότι ήθελε να βοηθήσει το συγκεκριμένο άνθρωπο να ζήσει.

Έπειτα από πολύμηνες εξετάσεις και τεστ ώστε να πιστοποιηθεί η συμβατότητά τους, η μεταμόσχευση πραγματοποιήθηκε στις 13 Ιουνίου. Η επέμβαση κράτησε πολλές ώρες κι οι δυο τους σύμφωνα με τους γιατρούς είναι σε πολύ καλή κατάσταση και βρίσκονται για παρακολούθηση στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

Όσο παράτολμο και τρελό μπορεί να φαίνεται σε κάποιον να δωρίσει ένα όργανο του σώματός του και μάλιστα σε κάποιον άγνωστο, η Morris μας αποδεικνύει πως η χαρά του να σώζεις μια ανθρώπινη ζωή είναι κίνητρο να θέτεις τον εαυτό σου ακόμη και σε κίνδυνο πολλές φορές. Σε δήλωσή του ο David την αποκάλεσε «Δώρο Θεού» και μάλλον έτσι είναι.

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.KTVU.com