Γράφει η Μαριάμ Πολυγένη

Ο φωτογράφος Alex Bartsch αποφάσισε ν’ αφιερώσει τον χρόνο του για τη δημιουργία ενός όμορφου project, που ενθουσίασε πολύ τους λάτρεις της μουσικής κι ιδιαίτερα του βινυλίου.

Λάτρης από μικρός της reggae μουσικής κι ο ίδιος, συλλέγοντας τους αγαπημένους του δίσκους και κοιτώντας τα εξώφυλλά τους, σκέφθηκε ν’ αναζητήσει τις αρχικές θέσεις πολλών από των αγαπημένων του δίσκων και να τις φωτογραφίσει ξανά.

Η συλλογή φωτογραφιών με τις τοποθεσίες 42 reggae εξωφύλλων περιλαμβάνεται σ’ ένα βιβλίο του Bartsch με τίτλο «Covers: Retracing Reggae Record Covers In London». Για τη δημιουργία του βιβλίου ο Alex ξεκίνησε μια χρονοβόρα και δύσκολη έρευνα για να καταφέρει να εντοπίσει τις τοποθεσίες, τους καλλιτέχνες, τους υπεύθυνους των δισκογραφικών εταιριών κι όποιον άλλον εμπλεκόταν στο κάθε εξώφυλλο.

Κάποιες τοποθεσίες τις αναγνώριζε εύκολα κι άλλες απαιτούσαν μεγάλη προσπάθεια κι αναζήτηση στο διαδίκτυο για να του αποκαλυφθούν.  Χρειάστηκε ν’ αφιερώσει πολύ χρόνο σε βόλτες με το ποδήλατό του στα στενά του Λονδίνου ψάχνοντας και κάποιες φορές χρειάστηκε ακόμη και τη βοήθεια του Google Sreet.

Όλα τα σημεία δεν ήταν προσβάσιμα κι ο Alex έζησε «περιπέτειες» αναρρίχησης σε φράχτες, αλμάτων σε ταράτσες και ταξίδια στην άλλη άκρη του Λονδίνου. Πολλές φωτογραφίες τραβήχτηκαν σε απόσταση αναπνοής από τη δισκογραφική εταιρία που ανήκε ο κάθε καλλιτέχνης κι άλλες ακόμη και στο σπίτι του ιδιοκτήτη της εταιρίας όπως συνέβη με τον δίσκο «2000 Volts of Holt» του John Holt.

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν δείχνουν τις αλλαγές, μικρές ή μεγάλες, που έχει υποστεί η κάθε τοποθεσία, αλλά και το πόσο όμορφο είναι να συναντάς με το αγαπημένο σου βινύλιο στο χέρι, το μέρος το οποίο απεικονίζεται σε αυτό.

Τώρα πια για εκείνον ο δίσκος δεν είναι απλά ένα εξώφυλλο, αλλά πολλά περισσότερα…

 

*Φωτογραφίες και πληροφορίες στο www.alexbartsch.com