Γράφει η Ισμήνη Βυθούλκα

Για πρώτη φορά στη Βρετανία η ενέργεια από τα αιολικά πάρκα ξεπέρασε την ενέργεια που παράγουν τα πυρηνικά εργοστάσια της χώρας.

Τους πρώτους τρεις μήνες του 2018 η αιολική ενέργεια έφτασε να προσφέρει το εκπληκτικό ποσοστό του 18.8% της συνολικής παροχής ενέργειας απ’ όλες τις πηγές. Το γεγονός αυτό σηματοδοτεί και την εγκαθίδρυση μιας ενεργειακής οικονομίας, όπου οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν πλέον την πιο συμφέρουσα από πλευράς κόστους επιλογή.

Την περίοδο αυτή στις αρχές του έτους, υπήρξε μια νύχτα και πιο συγκεκριμένα η 17η Μαρτίου, όπου η αιολική ενέργεια παρείχε σχεδόν τη μισή ηλεκτροδότηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Ακόμη και κατά τη διάρκεια ακραίων καιρικών συνθηκών, τα αιολικά πάρκα συνέχιζαν να παράγουν ενέργεια.

Ήδη από τους τελευταίους μήνες του 2017, αιολική κι ηλιακή ενέργεια είχαν αρχίσει να συνεισφέρουν πολύ περισσότερο στο ενεργειακό δίκτυο της Βρετανίας απ’ ότι η πυρηνική κι από εδώ και στο εξής φαίνεται να έχουν ολοένα κι ανοδική πορεία. «Δεν υπάρχει κανένα σημάδι ορίου στο τι μπορούμε να κάνουμε με τον άνεμο στο εγγύς μέλλον» δήλωσαν ειδικοί επί του θέματος.

Η παροχή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, δείχνει ν’ αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς παγκοσμίως κι η εξέλιξή τους ίσως υπερκαλύψει τις πατροπαράδοτες μεθόδους συντομότερα απ’ ότι περιμέναμε, βοηθώντας διεξοδικά στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.