Γράφει η Μελίνα Αγγελάκη 

Η Unesco ενέταξε το ρεμπέτικο στις λίστες της. Ένας αντιπροσωπευτικός κατάλογος με την «Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας» συμπεριλαμβάνει πλέον και το είδος της μουσικής του Βαμβακάρη και του Τσιτσάνη.

Το Ρεμπέτικο εμφανίστηκε τον 20ο αιώνα κι αποτέλεσε την κοινωνική και ιδεολογική  ταυτότητα των Ελλήνων, διότι εξέφραζε τα συναισθήματα του λαού, κυρίως των μεσαίων και κατώτερων αστικών τάξεων καθώς και των ανθρώπων της προσφυγιάς, κατά την εποχή εκείνη.

Η γέννησή του δεν προμήνυε τη διαχρονικότητά του, μα η απήχησή του σε όλο τον κόσμο όπου υπάρχει το ελληνικό στοιχείο, κατάφερε να το καταστήσει ως ζώσα μουσική παράδοση στη Σύγχρονη Ελλάδα, με τη νεολαία να το λατρεύει ως είδος μουσικής και να το εμπλουτίζει συνεχώς με σύγχρονα όργανα, διατηρώντας πάντα σταθερό τον ήχο του μπουζουκιού.

Αν και αρχικά, η μετάδοσή του γινόταν προφορικά από γενιά σε γενιά, σήμερα διδάσκεται πλέον σε ωδεία και πανεπιστήμια, ενώ διοργανώνονται και σεμινάρια, όπως αυτό κάθε καλοκαίρι στη Σκύρο, όπου άνθρωποι από όλο τον κόσμο έρχονται σε επαφή με το δημοφιλέστερο είδος ελληνικής μουσικής.

Το ρεμπέτικο χαρίζει πλέον στη χώρα μας μια θέση στις λίστες όπου καταγράφονται τα σημαντικότερα στοιχεία του πολιτισμού της ανθρωπότητας. Αυτό κι αν θεωρείται τιμή για τον ελληνικό πολιτισμό!

*Διάβασαμε την είδηση στο

www.cnn.gr