Γράφει η Ισμήνη Βυθούλκα

Τις περισσότερες φορές η πολυτάραχη Γάζα απασχολεί τα μέσα ενημέρωσης για κάποιο άσχημο γεγονός. Όμως υπάρχει κι η άλλη πλευρά της. Σ’ ένα σχολείο της διδάσκει μια δασκάλα που έχει γεννηθεί με σύνδρομο Down.

Πρόκειται για την 26χρονη Hiba Al-Shurafa που δέχθηκε από μικρή την απαραίτητη φροντίδα κι εκπαίδευση ώστε ν’ αποκτήσει τα εφόδια που της χάρισαν αυτή τη θέση. Η επιτυχία της οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μητέρα της που έκανε τα πάντα για να μάθει όσα περισσότερα μπορούσε για τον τρόπο που θα τη μεγάλωνε.

Σήμερα η Al-Shurafa διδάσκει στα μικρά παιδιά με σύνδρομο Down μαθηματικά, Αραβικά, Αγγλικά, θρησκευτικά κι αγωγή του πολίτη. Είναι η πρώτη στη Γάζα που κατακτά μια τέτοια θέση αν κι όπως η ίδια ομολογεί στην αρχή δεν ήταν καθόλου εύκολο για κείνη να μεταδώσει πληροφορίες στους μαθητές της.

Με τον καιρό όμως αισθάνθηκε σιγουριά για τον εαυτό της, ενώ συνειδητοποίησε ότι η διδασκαλία δεν είναι απλώς να μεταδίδεις γνώσεις αλλά και να βοηθάς τα παιδιά να ξεπερνούν τις δυσκολίες τους.

«Ελπίζω η κοινωνία να μας αποδεχθεί όπως είμαστε. Ίσως η δική μου ιστορία μπορέσει να αλλάξει την αρνητική στάση που πολλοί από τους ανθρώπους έχουν για μας» αναφέρει η Al-Shurafa.

Η ζωή της συγκινεί κι εμπνέει κάθε ανθρώπινη ύπαρξη, που δίκαια ζητά τη θέση της ως ισότιμο μέλος ενός κόσμου ελευθερωμένου από ταμπού και προκαταλήψεις.  

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.electronicintifada.net