Γράφει η Μελίνα Αγγελάκη

Μια μικρή δόση κουρκουμά, δε δίνει μόνο γεύση και χρώμα στο φαγητό. Πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια έδειξε ότι ο κουρκουμάς έχει την ιδιότητα να βελτιώνει τη μνήμη αλλά και την διάθεσή μας.

Σύμφωνα με τον Dr. Gary Small, συγγραφέα της έρευνας, ο κουρκουμάς δρα στον οργανισμό, μειώνοντας την εγκεφαλική φλεγμονή που συνδέεται τόσο με το Αλτσχάιμερ όσο και με την σοβαρή κατάθλιψη.

Ο κουρκουμάς ή κουρκούμη, έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες κι αντιφλεγμονώδη δράση. Στις περιοχές που υπάρχει σε αφθονία όπως είναι η Ινδία, οι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη ευεξία, αυξημένες γνωστικές ικανότητες και χαμηλά ποσοστά εμφάνισης Αλτσχάιμερ.

Στην έρευνα συμμετείχαν 40 άτομα, ηλικίας από 50 έως 90 ετών, με συμπτώματα απώλειας μνήμης και κατάθλιψης. Στους μισούς χορηγήθηκαν 90mg κουρκουμά δύο φορές ημερησίως και στους υπόλοιπους ένα εικονικό φάρμακο.

Μετά από διάστημα 18 μηνών, έγιναν μετρήσεις του επιπέδου κουρκουμίνης στον οργανισμό αυτών των ανθρώπων, καθώς κι εξειδικευμένα τεστ. Τα συμπεράσματα ήταν πολύ ενθαρρυντικά όσων αφορά τους ανθρώπους που κατανάλωναν κουρκουμά. Όχι μόνο παρουσίασαν μεγάλη βελτίωση της μνήμης τους, σε ποσοστό που έφτανε ακόμη και το 28%, αλλά κι η διάθεσή τους έγινε πολύ καλύτερη.

Ο κουρκουμάς και το κάρυ είναι δύο συστατικά που όχι μόνο χρωματίζουν εύγεστα την κουζίνα μας, αλλά απ’ ότι φαίνεται στο μέλλον η ευεργετική τους δράση θα εκτιμηθεί για πολλές ασθένειες που αφορούν στη μνήμη και στην διάθεση των ανθρώπων.

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.bovary.gr