Γράφει η Ισμήνη Βυθούλκα

Η δημοφιλής τραγουδίστρια της country Dolly Parton από το 1995 ξεκίνησε το πρόγραμμα «Imagination Library» με σκοπό να τιμήσει τον πατέρα της, Lee Parton, που δεν έμαθε ποτέ να διαβάζει και να γράφει, αλλά για εκείνη ήταν ο πιο έξυπνος άνθρωπος που γνώρισε ποτέ.

Το Imagination Library στέλνει δωρεάν βιβλία σε παιδιά από τη γέννησή τους ως τη στιγμή που θα πάνε σχολείο, άσχετα με την οικονομική κατάστασης των γονιών τους.

Αρχικά τα δωρεάν βιβλία στέλνονταν σε παιδιά που έμεναν στο Tennessee, τον τόπο καταγωγής της Dolly, αλλά όπως ήταν φυσικό εδώ και πολλά χρόνια το πρόγραμμα ξεπέρασε τα σύνορα της πόλης της και τα βιβλία στέλνονται πλέον σε όλο τον κόσμο.

Πριν από μερικές ημέρες η διάσημη τραγουδίστρια βρέθηκε στην Washington για να παραδώσει το 100 εκατομμυριοστό βιβλίο. Το νούμερο φαντάζει απίθανο κι όμως είναι πραγματικό. Το πρόγραμμα έχει δωρίσει μέχρι σήμερα 100 εκατομμύρια βιβλία.

Ο πατέρας της έζησε αρκετά χρόνια μετά την έναρξη του προγράμματος για να καταφέρει να το δει να γιγαντώνεται. «Ήταν τόσο περήφανος γι’ αυτό, απ’ οτιδήποτε άλλο» αναφέρει η Dolly.

«Η δουλειά της Dolly προκαλεί δέος. Μέτρησαν τον αριθμό των βιβλίων που έχουν δωρίσει κι έφτασε τα 100 εκατομμύρια, αλλά δεν υπάρχει τρόπος να ποσοτικοποιήσουμε τον αντίκτυπο του προγράμματος στην εξέλιξη των μικρών αναγνωστών στην Αμερική και σε άλλα μέρη του κόσμου. Είναι ένα εξαιρετικό δώρο στην ανθρωπότητα» δήλωσε η βιβλιοθηκάριος του Κογκρέσου Carla Heyden.

Η προσπάθεια της Dolly Parton είναι πραγματικά αξιέπαινη κι ευχόμαστε να βρει μιμητές που αγαπούν το ταξίδι της γνώσης.

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.sunnyskyz.com