Γράφει η Ισμήνη Βυθούλκα

Το 2014 η Κίνα πήρε τη μεγάλη απόφαση να δράσει ενάντια στο νέφος που έπνιγε τα πάντα στη χώρα. Μόλις σε τέσσερα χρόνια κατάφερε να μειώσει τη ρύπανση 32% κατά μέσο όρο, δείχνοντας να κερδίζει τη μάχη με σταθερά βήματα.

Η επίτευξη του σημερινού ποσοστού βέβαια δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Το Κινεζικό κράτος έπρεπε να επιδείξει ιδιαίτερο σθένος στον έλεγχο της ρύπανσης, απαγορεύοντας κάθε νέα εγκατάσταση άνθρακα κι αναγκάζοντας τις ήδη υπάρχουσες να μειώσουν τις εκπομπές τους, κλείνοντας κάποια από τα ορυχεία εξόρυξης άνθρακα και σιδήρου και μειώνοντας αποφασιστικά την κυκλοφορία των αυτοκινήτων. Σημαντικό ρόλο έπαιξε επίσης το γεγονός ότι επένδυσε σημαντικά και σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το όλο εγχείρημα τελικά, φαίνεται να πετυχαίνει και τ’ αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Στο Πεκίνο παρατηρείται πτώση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης κατά 35%, ενώ στην πιο μολυσμένη πόλη της Κίνας, το Μπαοντίνγκ, η μείωση άγγιξε το 38%.

Σχεδόν κάθε περιοχή της Κίνας έχει αγγίξει τους στόχους της σε σημείο που όπως οι ειδικοί αναφέρουν, δεν επιτρέπει μόνο στους πολίτες ν’ αναπνέουν καθαρότερο αέρα, αλλά εάν η μείωση της ρύπανσης παραμείνει τότε το προσδόκιμο ζωής θ’ αυξηθεί κατά 2,4 χρόνια.  

Πιστεύουμε είναι δίκαιο να πούμε ότι η Κίνα δείχνει τον δρόμο, αποδεικνύοντας στην παγκόσμια κοινότητα πως η ουσιαστική αλλαγή για ένα καθαρότερο περιβάλλον είναι δυνατό να επιτευχθεί.

*Διαβάσαμε την είδηση:  https://inhabitat.com  &  www.bloomberg.com