Ένα φλιτζάνι τσάι δυναμώνει το μυαλό μας μέσα σε λίγα μόλις λεπτά μετά την κατανάλωσή του, βοηθώντας μας ν’ αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πιο δημιουργικά. Αυτό ήταν το συμπέρασμα μιας νέας μελέτης, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Food Quality and Preference.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου διεξήγαγαν δύο πειράματα σε πενήντα φοιτητές, με μέση ηλικία τα 23 χρόνια.
Οι μισοί εθελοντές ήπιαν ένα φλιτζάνι μαύρο τσάι κι οι άλλοι μισοί ένα ποτήρι νερό και αμέσως μετά όλοι υποβλήθηκαν σε μια σειρά από τεστ. Όπως ανακάλυψαν κατόπιν οι επιστήμονες, όσοι είχαν πιεί το τσάι σημείωσαν καλύτερες επιδόσεις όσον αφορά τη δημιουργικότητά τους.
Πού οφείλεται, όμως, το άμεσο «boost» του τσαγιού στον εγκέφαλο;
Σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορούμε να το αποδώσουμε στο γεγονός ότι μας φτιάχνει αμέσως τη διάθεση, ευνοώντας, κατά συνέπεια, και τις νοητικές λειτουργίες μας.
«Δυο συστατικά του τσαγιού, η καφεΐνη και η θεανίνη, έχουν ευεργετική δράση στην πνευματική προσοχή, αναπόσπαστο μέρος της γνωσιακής λειτουργίας», σχολίασαν σχετικά οι Κινέζοι επιστήμονες, προσθέτοντας:
«Όμως η ποσότητα τσαγιού που κατανάλωσαν οι εθελοντές μας ήταν σχετικά μικρή. Επιπλέον, η θεανίνη διευκολύνει μακροπρόθεσμα τη συγκέντρωση και όχι βραχυπρόθεσμα». Ίσως λοιπόν το τσάι να μας κάνει σχεδόν αυτόματα «πιο έξυπνους» επειδή, παράλληλα, λειτουργεί ως ενισχυτικό διάθεσης, καταλήγουν οι ίδιοι ειδικοί.
*Διαβάσαμε την είδηση στο www.botrini.gr