Γράφει η Μαριάμ Πολυγένη

 Δεν είναι η πρώτη φορά που η πένα μας ασχολείται με την Κατερίνα Παπαποστόλου, την εκπαιδευτικό κι εκπαιδεύτρια σκύλων που έχει αφιερώσει τη ζωή της στις Ζω.Ε.Σ., μια ομάδα που έχει ως στόχο την αρμονική συμβίωση των ανθρώπων με τα ζώα και προσπαθεί αυτό να το κάνει πράξη μέσα από ενημερώσεις σε σχολεία, ιδρύματα κι οργανισμούς. Είναι ακόμη μία φορά που θα γράψουμε για εκείνη και πολύ χαιρόμαστε γι’ αυτό.

Με όραμα τη ριζική αλλαγή της ζωοφιλικής παιδείας μας, αναζητά συνεχώς τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να διδαχθεί η άδολη αγάπη προς τα ζώα. Μετά την κυκλοφορία του πρώτου της βιβλίου με τίτλο «Το Δώρο», ενός βιβλίου που διηγείται την ιστορία της Διώνης, ενός σκύλου που βίωσε την κακοποίηση στα χέρια ακατάλληλων ανθρώπων όμως νίκησε κάθε πληγή της πλάι στην «μωβ νεράιδα», έρχεται να μας εντυπωσιάσει με μια νέα ιστορία, γεμάτη με νεραϊδόσκονη, δράκους, ευχές και πρωταγωνιστές ποιους άλλους;  Τα αξιολάτρευτα ζώα!

Το βιβλίο «Η μεγάλη επιστροφή» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Welldone κι αποτελεί με την ιστορία του ένα βιβλίο αφύπνισης για τη μέχρι τώρα σχέση μας με τα ζώα. Μοιάζει με ένα όμορφο παραμύθι, αλλά είναι πολλά περισσότερα από αυτό.

«Όπως στο Δώρο, έτσι και στη Μεγάλη Επιστροφή αισθάνομαι ότι μέσα από την ιστορία της Διώνης κι όλων των φίλων της που θα συστήσουν σε όλους εμάς Το Βασίλειο των Ακηδεμόνευτων Ζώων, βρίσκουν όλα τα παρατημένα και βασανισμένα πλάσματα τη δικαίωση κι αποκτούν την τόλμη να μιλήσουν για όσα καθημερινά βιώνουν, επαναστατούν ειρηνικά κι ακούγεται επιτέλους η φωνή τους» δηλώνει η συγγραφέας Κατερίνα Παπαποστόλου και διαβάζοντάς το, ανακαλύψαμε κι εμείς, με τον πιο δημιουργικό τρόπο, τις λέξεις της Κατερίνας και τις εικόνες της Λιάνας Δενεζάκη, πως ακόμη κι ένα παραμύθι μπορεί να παίξει σημαντικό κι ουσιαστικό ρόλο στο να μας κάνει να αντιληφθούμε τι πραγματικά σημαίνει να είμαστε υπεύθυνοι κηδεμόνες απέναντι στα ζώα.

Η συγγραφέας του βιβλίου έβαλε τις λέξεις, αλλά όπως λέει κι η ίδια «δεν έχουν τη δύναμη ν’ αλλάξουν τίποτα από μόνες τους, αν δεν συνοδευτούν από τις πράξεις όλων μας, που θα αναδυθούν από τις ιδέες που ενδεχομένως θα γεννήσουν τα συναισθήματα που αυτές οι λέξεις θα φέρουν».  

Ένα γράμμα, ένα δάσος ευχών, μια μωβ νεράιδα, ένας δράκος που μετανοεί και η αγάπη για τα ζώα, μπορούν να μας κάνουν ν’ αλλάξουμε πολλά. Με ποιον τρόπο; Θα τον μάθουμε τελειώνοντας την ανάγνωση της Μεγάλης Επιστροφής…