Η Όλγα Σέμκα δεν είναι μια συμβατική καλλιτέχνης: Δημιουργεί έργα τέχνης με πρώτη ύλη… τον καπνό από τη φλόγα ενός κεριού!

Η καλλιτέχνης από την Πολτάβα της Ουκρανίας φτιάχνει μικρά έργα τέχνης που θυμίζουν σκίτσα με κάρβουνο. Ωστόσο, το υλικό που εκείνη χρησιμοποιεί δεν είναι άλλο από την αιθάλη μιας φλόγας κεριού.

Πρόκειται για την τεχνική fumage (που γαλλιστί σημαίνει καπνός).

Η επαφή της χάρτινης επιφάνειας με τη φλόγα δημιουργεί ένα μαύρο αποτύπωμα, το οποίο στη συνέχεια η Σέμκα επεξεργάζεται με διάφορα υλικά (από πινέλα έως φτερά) για να φτιάξει το κάθε έργο της.

«Κάθε φορά η φωτιά βάζει τους δικούς της κανόνες. Είναι αδύνατον να επαναλάβω το έργο» λέει η ίδια, που εξηγεί πως κάθε μικρός πίνακας είναι μοναδικός.

Ωστόσο, η τεχνική αυτή απαιτεί μεγάλη υπομονή και χειρουργική ακρίβεια, καθώς πολύ εύκολα το έργο μπορεί να αχρηστευτεί.

Η διαδικασία της σχεδίασης μπορεί να διαρκέσει έως πέντε ώρες και το έργο είναι κρίσιμο να ολοκληρωθεί σε διάστημα μιας μέρας καθώς το παραμικρό, από ένα περιττό άγγιγμα ή ένα ρεύμα αέρα, μπορεί να καταστρέψει τη σύνθεση.

*Διαβάσαμε την είδηση στο sputniknews.gr