Γράφει η Ισμήνη Βυθούλκα

Ογδόντα χιλιόμετρα βόρεια του Αμάν στην πόλη Irbid, υπάρχει ένα συνεργείο αυτοκινήτων που μπορεί να μοιάζει με όλα τ’ άλλα της περιοχής αλλά έχει κάτι πολύ ξεχωριστό. Είναι το συνεργείο που ανήκει στην πρώτη γυναίκα μηχανικό της Ιορδανίας κι είναι το μόνο που εξυπηρετεί αποκλειστικά γυναίκες.

Η Balqees Bani Hani είχε από μικρή ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα αυτοκίνητα και τον τρόπο λειτουργίας τους. Αρχικά μεγαλώνοντας σπούδασε οικονομικά αλλά στα 34 της χρόνια κι έχοντας δύο παιδιά, αποφάσισε πως είχε έρθει η ώρα να πραγματοποιήσει το όνειρό της, ανοίγοντας το πρώτο «θηλυκό» συνεργείο αυτοκινήτων στη χώρα της.

Με τη βοήθεια της οικογένειας και των φίλων της, πήρε τη μεγάλη απόφαση όχι μόνο για να εκπληρώσει τον δικό της προσωπικό στόχο, αλλά και για να βοηθήσει τις γυναίκες οδηγούς, που χρειάζονται επισκευή στο όχημά τους, να αισθανθούν ασφάλεια διότι δεν πρόκειται να πέσουν θύματα εκμετάλλευσης.

Σήμερα η Balqees αποτελεί παράδειγμα για τις γυναίκες στην Ιορδανία που θέλουν να κυνηγήσουν τα όνειρά τους σε ανδροκρατούμενους τομείς, όπως τα υδραυλικά και τα ηλεκτρολογικά επαγγέλματα και ήδη έχει επιλέξει απόφοιτες μηχανικούς για να εκπαιδευτούν ώστε να γίνουν οι πρώτες εργαζόμενες πλήρους ωραρίου της επιχείρησής της.

Γυναίκες όπως η Bani Hani μας γεμίζουν ελπίδα πως σύντομα ολόκληρη η Μέση Ανατολή θα καταφέρει να αναμορφώσει τις κοινωνικές νόρμες, δίνοντας την ευκαιρία στον γυναικείο πληθυσμό ν’ αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές του.

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.goodnet.org