Ποια είναι η συνηθέστερη φαντασίωση κάθε ανθρώπου που αναγκάζεται να δουλεύει σκληρά για να ζήσει και να μην χρειαστεί να πέσει στην ανάγκη κανενός, χτυπημένος από τη σκληρή ανεργία; Μα φυσικά να κερδίσει το λαχείο και να εξασφαλιστεί μια και καλή.

Για την Καναδή Ρέιτσελ Λαπιέρ όμως, τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά. Το συγκινητικό βίντεο του BBC παρουσιάζει την ιστορία της που εκπέμπει ανθρωπιά και καλοσύνη. Το 2013 κέρδισε στη λοταρία κάτι που θα ονειρευόταν ο καθένας: 1.000 δολάρια τη βδομάδα για το υπόλοιπο της ζωής της! Κι όμως. Αντί να επαναπαυτεί στα απρόσμενα κέρδη και να τα ξοδεύει εφ’ όρου ζωής, αποφάσισε να κάνει κάτι εντελώς διαφορετικό. Να τα «επενδύσει» σε ανθρώπους στον Καναδά αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο που τα έχουν πραγματικά ανάγκη.

Το βίντεο αρχίζει αναφέροντας ότι ως «πρώην Μις Κεμπέκ» σε κάποια παλιότερα καλλιστεία, η Λαπιέρ «έχει ζήσει στο παρελθόν πλούτη και δόξες». Το 2013 όμως, αφού πρώτα φωτογραφήθηκε πανευτυχής μαζί με τα τυχερά χαρτάκια που την οδήγησαν στη νίκη, αποφάσισε να ξοδέψει αλλιώς όλα αυτά τα ουρανοκατέβατα χρήματα.

Στο βίντεο τη βλέπουμε να ανοίγει το πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου της και να βγάζει από μέσα ποδήλατα που χαρίζει σε παιδάκια που την περιμένουν με χαρά και ανυπομονησία. Σαν μια καλή νεράιδα που δεν σταματά να κουνά το μαγικό ραβδί της μοιράζοντας δώρα και χαμόγελα.

«Τα λεφτά είναι λεφτά. Οταν γεννιέσαι, δεν έχεις τίποτα. Κι όταν πεθαίνεις, πάλι δεν έχεις τίποτα. Αλλά φεύγεις με τις αναμνήσεις σου, με όλα όσα έχεις κάνει κατά τη διάρκεια της ζωής σου» λέει η Ρέιτσελ. Ηταν πολύ δραστήρια σε ό,τι είχε να κάνει με τη φιλανθρωπία και πολύ προτού κερδίσει όλα αυτά τα χρήματα, αλλά όλη αυτή τη δράση της έφτασε στο αποκορύφωμα με τη βοήθεια αυτής της νικητήριας λοταρίας.

Ταξίδεψε στην Αϊτή, στη Σενεγάλη και στην Ινδία, προκειμένου να βοηθήσει με τα ίδια της τα χέρια όσους είχαν ανάγκη. Η εικόνα της να ταϊζει παιδάκια, να βοηθά ανήμπορους και να βρίσκεται στο σωστό μέρος στη σωστή στιγμή, είναι σα να σου λένε με τον πιο εύγλωττο τρόπο πως όταν κερδίζεις τόσα χρήματα, καλό θα ήταν να μην σκεφτείς μόνο τον εαυτό σου.

«Προσπαθούμε να κάνουμε καλές πράξεις. Μια καλή πράξη μπορεί να είναι πολλά πράγματα. Ενα ποδήλατο, φαγητό, να πας κάποιον στο νοσοκομείο, να ακούσεις κάποιον στο τηλέφωνο που νιώθει πολύ μόνος» εξηγεί η ίδια, σχετικά με τη φιλανθρωπική της δράση, στην οποία σήμερα εμπλέκονται εθελοντικά πολλά άτομα.

Όπως αναφέρεται και στο βίντεο, «η Ρέιτσελ αποδεικνύει ότι τα χρήματα μπορούν όντως να σου αγοράσουν την ευτυχία, φτάνει μόνο να είσαι διατεθειμένος να τα μοιραστείς με άλλους. Τότε και μόνο τότε, όλοι κερδίζουν».

Η Ρέιτσελ πιστεύει ότι η ευτυχία πηγάζει από την καρδιά: «Είναι ωραίο να έχεις ένα καινούριο αυτοκίνητο, ένα καινούριο σπίτι, όλα να είναι καινούρια. Μπορεί να έχει πλάκα, να περνάς καλά, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα είσαι ευτυχισμένος». Την ίδια στιγμή, προβάλλονται εικόνες με παιδάκια από την Αφρική που πέφτουν πάνω της και την αγκαλιάζουν σαν μαμά τους κάθε φορά που πηγαίνει να τα επισκεφθεί. Μια τέτοια σφιχτή αγκαλιά, είναι σίγουρα ανεκτίμητης αξίας.

*Διαβάσαμε την είδηση στο protagon.gr