Φέτος το καλοκαίρι η Βόρεια Εύβοια ήρθε αντιμέτωπη με μία από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές που έχει γνωρίσει η σύγχρονη Ελλάδα. 508.000 στρέμματα καμένης γης άφησαν πίσω τους οι πρωτοφανείς πυρκαγιές.
Κατεστραμμένα σπίτια, σχολεία, δρόμοι, εργοστάσια και, φυσικά, μεγάλο μέρος του δασικού πλούτου και της πανίδας της συγκεκριμένης περιοχής. Μπορεί να μη θρηνήσαμε ανθρώπινα θύματα εκεί, οι συνέπειες όμως από τις πυρκαγιές είναι πολλές και επηρεάζουν ιδιαίτερα τις τοπικές κοινωνίες δεδομένου ότι η οικονομική τους δραστηριότητα συνδέεται άρρηκτα με τη γη.
Γι’ αυτό το λόγο, στις 12 Αυγούστου του 2021, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) ανακοίνωσε δωρεά ύψους €15 εκατομμυρίων με στόχο την ανακούφιση των δυσάρεστων συνεπειών μετά την καταστροφή και τη στήριξη των ομάδων που έχουν πληγεί.
«Η πρώτη αντίδραση όλων μας απέναντι σε αυτήν την καταστροφή ήταν να νιώσουμε απέραντη θλίψη», είπε ο Πρόεδρος του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλος. «Θλίψη για τον χαμένο φυσικό πλούτο, για τις τραγικές συνέπειες στις τοπικές κοινότητες. Σύντομα, όμως, προσπαθήσαμε να μετατρέψουμε το συναίσθημά μας σε δημιουργική δράση και πράξεις ώστε να βρούμε, όσο πιο γρήγορα γίνεται, τρόπους για να στηρίξουμε τους κατοίκους τής Βόρειας Εύβοιας. Έχουμε ξεκινήσει ήδη τις πρώτες ενέργειες που θα ανακουφίσουν τους ανθρώπους της περιοχής και, κυρίως, θα τους δώσουν ελπίδα πως μπορεί να έρθει ένα καλύτερο αύριο. Και συνεχίζουμε με την ίδια αποφασιστικότητα».
Και συνεχίζουν σε σχετική ανακοίνωσή τους:
Φιλοσοφία όλων μας στο ΙΣΝ είναι να προσπαθούμε να συνεργαζόμαστε, με τοπικούς φορείς, να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες των τοπικών κοινοτήτων, να μαθαίνουμε από αυτές και να υλοποιούμε προγράμματα που έχουν πάντα στόχο να φτάνει η βοήθεια γρήγορα σε όσους την έχουν πραγματικά ανάγκη. Έτσι και στη Βόρεια Εύβοια, σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Νέα Γεωργία Νέα Γενιά, συνεργάτη του ΙΣΝ σε πληθώρα άλλων προγραμμάτων που αφορούν τη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης και επιχειρηματικότητας για τους νέους στον κλάδο της αγρο-διατροφής στην Ελλάδα αλλά και συμβολής στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, όπως συνέβη πέρσι με την καταιγίδα «Ιανός», στην Καρδίτσα.
Μαζί, πραγματοποιήσαμε τρεις επισκέψεις, από αρχές Σεπτεμβρίου ως και τις αρχές Οκτωβρίου, στις περιοχές που υπέστησαν τις περισσότερες καταστροφές. Μιλήσαμε με τους κατοίκους και τους τοπικούς φορείς, είδαμε πώς επηρεάζεται η τοπική κοινωνία και εντοπίσαμε, από κοινού, τα προβλήματα που προκλήθηκαν στην οικονομία του οικοσυστήματος της περιοχής. Μελετήσαμε στη συνέχεια τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να ξεκινήσουμε άμεσα και να πετύχουμε όσο το δυνατόν καλύτερα αποτελέσματα.
Προχωράμε άμεσα, στις αρχές Νοεμβρίου, την υλοποίηση της πρωτοβουλίας με δράσεις που αφορούν τη στήριξη τεσσάρων πληγεισών ομάδων κατοίκων τις περιοχής:
1) Μελισσοκόμοι
Α) Εκπαίδευση για την ανάκτηση των απολεσθέντων σμηνών μελισσών.
Β) Δημιουργία πιλοτικού, μελισσοκομικού πάρκου στο ιδιωτικό δάσος Noel-Baker.
Γ) Αγορά επαγγελματικού εξοπλισμού
2) Ρητινο-παραγωγοί / Δασεργάτες
Αντικατάσταση του τεχνικού εξοπλισμού και του εξοπλισμού ασφάλειας.
3) Κτηνοτρόφοι
Εκπαίδευση σχετικά με την καλή διαβίωση των ζώων, την αναπαραγωγή και τη διατροφή.
4) Τοπικές κοινότητες
Υποστήριξη οικιακής παραγωγής τροφίμων.
Την ώρα που ξεκινά η υλοποίηση της πρώτης δράσης της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε και με άλλες οργανώσεις ώστε να έχουμε πιο σφαιρική κατανόηση των προβλημάτων και, άρα, πιο αποτελεσματική αντιμετώπισή τους. Μελετάμε νέες δράσεις που θα βοηθήσουν σε βάθος στην ανακούφιση των καταστροφικών συνεπειών των πυρκαγιών.
Όλοι εμείς, στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ),θα είμαστε εκεί, δίπλα στους κατοίκους της Βόρειας Εύβοιας, προσπαθώντας, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, να υποστηρίξουμε τη δύσκολη καθημερινότητά τους και να κάνουμε ό,τι μπορούμε, ώστε, σε συνεργασία με όλους τους φορείς αλλά και τις τοπικές κοινότητες, να αναγεννήσουμε την περιοχή όσο πιο σύντομα είναι εφικτό.