Γράφει η Μαρία Καλλίλα

Ένα «μπαρμπέρικο» που υπάρχει εδώ και 20 χρόνια στο Μίσιγκαν, αποφάσισε να κάνει κάτι μοναδικό για τους «μικρούς» του πελάτες. Κάθε παιδί την ώρα που κουρεύεται έχει την δυνατότητα να κερδίσει έκπτωση δύο δολάρια, αν κατά τη διάρκεια που ο κομμωτής το περιποιείται εκείνο του διαβάζει δυνατά ένα αγαπημένο του βιβλίο.

Το συγκεκριμένο «πρόγραμμα» έχει ήδη εφαρμοστεί και σε άλλες πολιτείες, όπως το Τέξας και το Οχάιο, αλλά ο Ryan Griffin που εργάζεται εκεί τόσα χρόνια δεν περίμενε ότι θα είχε τέτοια απήχηση. Το Fuller Cut απέκτησε νέους πελάτες μικρούς και μεγάλους, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί μια βιβλιοθήκη με μεγάλη ποικιλία σε τίτλους που προς το παρόν είναι γύρω στους 100 αλλά συνεχώς ανανεώνονται.

Οι μικροί πελάτες διαβάζουν δυνατά το βιβλίο που έχουν επιλέξει και μάλιστα αν δεν προλάβουν να το τελειώσουν σε μια επίσκεψη έχουν τη δυνατότητα να το συνεχίσουν την επόμενη φορά. Πολλές φορές συζητούν με τους κομμωτές το βιβλίο τους και τις εντυπώσεις τους.

Η θεματολογία των βιβλίων αφορά περισσότερο σε αθλητές, αστροναύτες και συγγραφείς. Και τα μηνύματα που προσπαθούν να περάσουν τα περισσότερα από αυτά είναι για ισότητα και σεβασμό στην ανθρώπινη ύπαρξη.

Οι δάσκαλοι της περιοχής είναι πολύ θετικοί κι έχουν ενθουσιαστεί γιατί έχουν δει να βελτιώνεται η απόδοση των μαθητών τους, τουλάχιστον στην ανάγνωση και την κατανόηση κειμένων και στηρίζουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Πολλά παιδιά μεγαλύτερα σε ηλικία πηγαίνουν βιβλία στο Fuller Cut, ώστε η βιβλιοθήκη να γίνεται όσο το δυνατόν πληρέστερη. Επίσης έχει παρατηρηθεί πως ακόμη και τα παιδιά που δεν είναι σε θέση να διαβάσουν περισσότερο λόγω ηλικίας, βλέποντας τα μεγαλύτερα παίρνουν κι αυτά ένα βιβλίο και το ξεφυλλίζουν όση ώρα κουρεύονται.

Για όλους τους εργαζόμενους εκεί υπάρχει πλέον ένας σκοπός και νιώθουν ότι πέρα από τον τομέα της ομορφιάς συμμετέχουν έστω κι έτσι στην εκπαίδευση των λιλιπούτειων πελατών τους. Από την άλλη και τα παιδιά ενθουσιάζονται, αποκτούν αυτοπεποίθηση και φυσικά τις περισσότερες φορές τα δύο δολάρια που είναι η έκπτωση που κερδίζουν τα παίρνουν για χαρτζιλίκι τους, κάτι που τα χαροποιεί ιδιαίτερα.

Ο Griffin δηλώνει πόσο πολύ θα τους χαροποιούσε όλους, αν κάποτε μετά από χρόνια έρθουν παιδιά που σπουδάζουν και τους πουν ότι η αγάπη τους για το διάβασμα ξεκίνησε από μια μέρα που επέλεξαν το Fuller Cut για να κουρευτούν.

Ωραία ιδέα και μακάρι να εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες.

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.huffingtonpost.com