Γράφει η Ισμήνη Βυθούλκα

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Cornell και του Tübingen στην Γερμανία, ανέπτυξαν μια μέθοδο που μετατρέπει τον ορό του γάλακτος που σουρώνεται από το Ελληνικό γιαούρτι σε βιολογικό λάδι. Αυτό το βιολογικό λάδι μπορεί να επεξεργαστεί ώστε να καταλήξει ως βιοκαύσιμο οχημάτων ακόμη κι αεροπλάνων.

Ο μικροβιολόγος και μηχανικός περιβάλλοντος Lars Angenent που ήταν επικεφαλής της έρευνας, είπε πως όταν εργαζόταν στο Πανεπιστήμιο Cornell στην Νέα Υόρκη, παρατήρησε ότι οι τοπικοί παραγωγοί Ελληνικού γιαουρτιού, χρησιμοποιούσαν έναν ολόκληρο στόλο φορτηγών για να ξεφορτωθούν τον ορό που παράγονταν απ’ τη διαδικασία ωρίμανσης του γιαουρτιού.

Για κάθε ένα κιλό γιαουρτιού αποστραγγίζονται 2 με 3 κιλά ορού κι η Αμερική παράγει πάνω από 770.000 τόνους Ελληνικού γιαουρτιού ετησίως. Εάν η επεξεργασία εφαρμοστεί απευθείας στο εργοστάσιο παραγωγής, όχι μόνο δε θ’ απορρίπτεται τίποτα αλλά θα μειωθεί και το ενεργειακό αποτύπωμα πάνω στη γη καθώς θα λιγοστέψουν τα φορτηγά μεταφοράς.

Η ομάδα του Lars δημοσίευσε πρόσφατα την ερευνά της στο επιστημονικό περιοδικό Joule κι αισιοδοξούν πως το βιοκαύσιμο θα κυκλοφορήσει μέχρι το 2020.

Κάθε φορά που θα τρώτε γιαούρτι να θυμάστε πως εκτός απ’ τα οφέλη που φέρνει στον οργανισμό σας, στο μέλλον πιθανόν να ωφελήσει και τον πλανήτη.