Γράφει η Μελίνα Αγγελάκη

Ο λαός μας λέει «του παιδιού μου το παιδί είναι δυο φορές παιδί μου». Μέσα στα λόγια αυτά προσπάθησαν να δώσουν την ένταση της αγάπης που αισθάνονται ο παππούς κι η γιαγιά για τα εγγόνια τους.

Και φυσικά αυτό δεν αφορά μόνο στους Έλληνες. Σε μια άλλη γωνιά του κόσμου μια 76χρονη γιαγιά αντλεί δύναμη από το χαμόγελο του εγγονού της και σε πείσμα των αντίξοων συνθηκών της ζωής τους, προσπαθεί να του προσφέρει ένα καλύτερο μέλλον.

Ο Γιανγκ Χαογουέν σε ηλικία 2 ετών διεγνώσθη με εγκεφαλική παράλυση, η οποία του δημιουργούσε περιορισμό στην κινητικότητα κι εξάρτηση από άλλους για ν’ ανταπεξέλθει στην καθημερινότητά του.

Οι γονείς του χώρισαν κι ο πατέρας έφυγε να εργαστεί σε άλλη πόλη, ενώ η μητέρα του Χαογουέν ξαναπαντρεύτηκε. Μοναδική κηδεμόνας του μικρού έκτοτε, είναι η γιαγιά του Σι Γουγινγκ, η οποία τον λατρεύει.

Το σχολείο του μικρού είναι 25χλμ μακριά από το μέρος που ζουν, όμως αυτό δεν ήταν εμπόδιο για τη γιαγιά του, η οποία πιστεύει πως το παιδί αυτό αξίζει να έχει μια ευκαιρία για μια καλύτερη ζωή. Έτσι έσπρωχνε με τη βοήθεια ενός ποδηλάτου τον εγγονό της διασχίζοντας ένα μονοπάτι στο βουνό, μέχρι την πόρτα του σχολείου του.

Τον Ιούλιο με τη βοήθεια των τοπικών αρχών, ένα αναπηρικό αμαξίδιο δόθηκε στην οικογένεια, ώστε να διευκολυνθεί η μετακίνηση του παιδιού. Αν κι όπως λέει η γιαγιά «όσο έχω δύναμη θα συνεχίσω να τον σπρώχνω», αυτό σημαίνει πως θα τον πήγαινε αν χρειαζόταν ακόμη και στα χέρια, τουλάχιστον η διαδρομή έγινε λιγότερο κουραστική.

Ο Γιανγκ είναι καλός στα μαθηματικά κι έχει φοβερή μνήμη, δείχνει ιδιαίτερη αγάπη για το σχολείο κι αυτό αποτελεί κίνητρο για την 76χρονη γυναίκα να μην τα παρατάει και να ελπίζει πως θα βρεθεί κάποιο ειδικό σχολείο, που θα μπορέσει να παρακολουθήσει ο εγγονός της με μεγαλύτερη ευκολία.

Η δύναμη της ψυχής και η αγάπη της γιαγιάς, όσο δύσκολες κι αν είναι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν λόγω των ιατρικών εξόδων και κατά συνέπεια των χρεών τους, γίνονται πηγή έμπνευσης για τον μικρό Γιανγκ, ο οποίος προσπαθεί να βγάζει τη γιαγιά του ασπροπρόσωπη και να της χαμογελάει τρυφερά.

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.dailymail.com