Σε αντίθεση με τις τυπικές ανεμογεννήτριες, οι οποίες χρησιμοποιούν τον αέρα για να περιστρέφουν τα πτερύγιά τους, που με τη σειρά τους τροφοδοτούν μια γεννήτρια, η τουρμπίνα Vortex Bladeless, χρησιμοποιεί την κίνηση που προκαλείται από τον αέρα που χτυπά τον πυλώνα ύψους 3 μέτρων για να παράγει ισχύ. Εκτός από το ότι είναι πιο ήσυχο και πολύ μικρότερο σε μέγεθος, το Vortex θα μπορούσε να σώσει τις ζωές έως και 500.000 πουλιών που σκοτώνονται από την κίνηση των πτερυγίων.

Αυτή τη στιγμή, η συσκευή μπορεί να παράγει μόνο μία μικρή ποσότητα ενέργειας, αλλά οι δημιουργοί του ελπίζουν να κλιμακώσουν την παραγωγή και να παρέχουν ενέργεια σε δεκάδες σπίτια με μία μόνο συσκευή.

Οι ανεμογεννήτριες είναι μια ολοένα και πιο δημοφιλής επιλογή για φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια, με μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα ακόμη και από το φυσικό αέριο. Αλλά με τα κολοσσιαία πτερύγια που περιστρέφονται με ταχύτητες πάνω από 200 μίλια/ώρα, αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για την άγρια ζωή, σκοτώνοντας εκατοντάδες χιλιάδες πουλιά κάθε χρόνο. Μόνο στις ΗΠΑ, οι ανεμογεννήτριες ευθύνονται για 140.000 έως 500.000 θανάτους, σύμφωνα με την Υπηρεσία Αλιείας και Άγριας Ζωής.

Πώς ακριβώς λειτουργεί αυτή η ανεμογεννήτρια;

Ωστόσο, η εταιρεία που εδρεύει στη Μαδρίτη, έχει αναπτύξει μια ανεμογεννήτρια που μπορεί να παράγει ηλεκτρική ενέργεια χωρίς να θυσιάζει την άγρια ζωή. Ο σχεδιασμός της Vortex Bladeless εκμεταλλεύεται την «εκτόνωση στροβιλισμού», το αεροδυναμικό φαινόμενο που συμβαίνει όταν ο αέρας χτυπά εάν συμπαγές αντικείμενο, για την αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας. Δύο δακτύλιοι απωθητικών μαγνητών τοποθετούνται στη βάση ενός πυλώνα ύψους 3 μέτρων. Όταν ο αέρας σπρώχνει τον πυλώνα προς τη μία πλευρά, ένας από τους μαγνήτες το τραβά από την άλλη κατεύθυνση – παρέχοντας ώθηση, ακόμη και όταν οι ταχύτητες του ανέμου είναι χαμηλές. Η συσκευή, τότε, πάλλεται μπρος πίσω και αυτές οι κινήσεις μετατρέπονται σε ηλεκτρική ενέργεια χρησιμοποιώντας εναλλάκτη που αυξάνει την συχνότητά τους. «Με άλλα λόγια, είναι μια ανεμογεννήτρια που , στην πραγματικότητα δεν είναι μια τουρμπίνα» λέει η εταιρεία.

Ο πυρήνας του πυλώνας είναι κατασκευασμένος από ανθρακονήματα από πολυστρωματικό άνθρακα, το οποίο η εταιρεία λέει ότι μπορεί να αντέξει έως και 25 χρόνια χρήσης χωρίς να σπάσει ή να φθαρεί. Επίσης, χωρίς τα πτερύγια, το Vortex είναι πολύ πιο ήσυχο, μικρότερο και φθηνότερο από τις συμβατικές ανεμογεννήτριες και μπορεί να προσαρμοστεί πιο εύκολα στις αλλαγές στην κατεύθυνση του ανέμου.

Μεγαλύτερη ευκολία στην εγκατάσταση και συντήρηση

Ο εφευρέτης του, Νταβίντ Γιάνεζ, δηλώνει στην The Guardian: «Η τεχνολογία μας έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά που μπορούν να βοηθήσουν στην κάλυψη των κενών όπου τα παραδοσιακά αιολικά πάρκα μπορεί να μην είναι κατάλληλα».

Η Vortex ισχυρίζεται πως η συσκευή της μπορεί να παράγει ηλεκτρική ενέργεια περίπου 30 φορές φθηνότερη από τις συμβατικές ανεμογεννήτριες, κυρίως λόγω του χαμηλότερου κόστους εγκατάστασης και της ελάχιστης συντήρησης. «Το μηχάνημά μας δεν έχει γρανάζια, φρένα, ρουλεμάν ή άξινες» δήλωσε ο Γιάνεζ. «Δε χρειάζεται λίπανση και δεν έχει εξαρτήματα που μπορούν να φθαρούν λόγω τριβής. Χάρη στο γεγονός ότι είναι πολύ ελαφρύ και το κέντρο βάρους πιο κοντά στο έδαφος, οι απαιτήσεις θεμελίωσης έχουν μειωθεί σημαντικά σε σύγκριση με τις κανονικές ανεμογεννήτριες, διευκολύνοντας την εγκατάστασή τους».

*Διαβάσαμε την είδηση στο iefimerida.gr