Τα «μυαλά» του Τεχνολογικού Ιδρύματος της Μασαχουσέτης (MIT), έφτιαξαν και παρουσίασαν μία συσκευή από το μέλλον: Το «AlterEgo» μοιάζει με ακουστικό – χειλόφωνο αλλά κάνει κάτι πολύ πιο… σουρεαλιστικό (και κάπως τρομακτικό, αν το καλοσκεφτείς). Διαβάζει την σκέψη σου και μάλιστα σου απαντά.

Πως λειτουργεί

Το «AlterEgo» ανιχνεύει τα νευρομυϊκά σήματα που λαμβάνουν χώρα στο πρόσωπο όταν σκεφτόμαστε λέξεις στο μυαλό μας, σήματα τόσο ασθενή που δεν είναι ορατά στο ανθρώπινο μάτι.

Μέσω μιας πρωτοποριακής τεχνικής, οι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα από υπολογιστικά συστήματα, όπως η αριθμητική και το σκάκι, με περιορισμένα λεξιλόγια μέχρι 20 λέξεις, δημιουργώντας μια βάση δεδομένων για την εκπαίδευση της μηχανής.

Τα σήματα που παράγουν τα «ημι-φωνητικά» αυτά δεδομένα (αυτά που λέμε δηλαδή από μέσα μας) διαβάζονται από τη μηχανή, η οποία τα τροφοδοτεί σε έναν αλγόριθμο που μαθαίνει να συνδέει τις λέξεις με τα σήματα που προσλαμβάνει.

Το αποτέλεσμα που μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας; Ότι η συσκευή μπορεί να μεταφράζει τα σήματα σε λέξεις και εντολές! Επιπλέον, μπορεί ήδη και σου απαντά μέσω ακουστικών στα αυτιά, κι έτσι κανείς δεν ακούει τις συζητήσεις.

«Η ιδέα μας ήταν: μπορούμε να έχουμε μια υπολογιστική πλατφόρμα που να είναι πιο εσωτερική, να συγχωνεύει άνθρωπο και μηχανή υπό μία έννοια και να είναι κάτι σαν εσωτερική προέκταση της ίδιας της συνείδησής μας;», λέει χαρακτηριστικά ο Arnav Kapur της ομάδας που δημιούργησε τη μηχανή.

Η συσκευή δοκιμάστηκε πειραματικά σε 10 υποκείμενα, αφού πέρασαν οι ερευνητές 15 λεπτά της ώρας ετοιμάζοντάς τη για καθέναν ξεχωριστά. Και μετά τους ζήτησαν να παραγγείλουν εντολές σε έναν υπολογιστή, με το μυαλό τους πάντα, με τη συσκευή να αναγνωρίζει σωστά και να εκτελεί τις διαταγές τους στο 92% των περιπτώσεων!

Πλέον, η ερευνητική ομάδα εξελίσσει περαιτέρω τον αλγόριθμο ώστε να γίνουν πλουσιότερες οι συνομιλίες και να βρει πρακτικές εφαρμογές στα πάντα, από το ίντερνετ και τα applications μέχρι και κάθε συσκευή τεχνητής νοημοσύνης.

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.news.gr