Ένα ιδιόμορφο σιωπητήριο έχει επιβληθεί στην Κρεμόνα της Ιταλίας, προκειμένου να διασωθεί ο μοναδικός και ξεχωριστός ήχος των διάσημων βιολιών Στραντιβάριους.
Στην πόλη αυτή βρίσκεται το Μουσείο βιολιού, όπου συντελείται η καταγραφή σε ψηφιακά μέσα του ήχου που παράγουν τα βιολιά Stradivarius. Έτσι, όπως αναφέρουν οι New York Times, οι κάτοικοι της Κρεμόνα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τους θορύβους. Η αστυνομία έχει αποκλείσει δρόμους στο πολύβουο κέντρο της πόλης κι ο δήμαρχος, Τζιανλούκα Γκαλιμπέρτι, ζήτησε από τους πολίτες να αποφεύγουν τους «ξαφνικούς και περιττούς» θορύβους.
Στην Κρεμόνα βρίσκονται τα εργαστήρια μερικών από τους καλύτερους κατασκευαστές οργάνων στον κόσμο, μεταξύ των οποίων κι ο Αντόνιο Στραντιβάρι, ο οποίος τον 17ο και 18ο αιώνα έφτιαξε μερικά από τα καλύτερα βιολιά και τσέλο που κατασκευάστηκαν ποτέ.
Ο ήχος από ένα βιολί Stradivarius, μια βιόλα ή ένα τσέλο αντιπροσωπεύει το αποκορύφωμα της ηχητικής μηχανικής και κανείς δεν έχει μέχρι σήμερα καταφέρει να αναπαραγάγει τους μοναδικούς τους τόνους.
Ο Φαούστο Κατσιατόρι, επιμελητής του Μουσείου Βιολιού της Κρεμόνα, δήλωσε ότι κάθε Stradivarius είχε «τη δική του προσωπικότητα» κι ότι ο ξεχωριστός τους ήχος «θα αλλάξει αναπόφευκτα» και θα μπορούσε ακόμη και να χαθεί μέσα σε λίγες δεκαετίες. «Είναι μέρος του κύκλου της ζωής τους» εξηγεί ο Κατσιατόρι. «Τα συντηρούμε κι αποκαθιστούμε τους ήχους τους, αλλά όταν φτάσουν σε μια ορισμένη ηλικία, γίνονται πολύ εύθραυστα».
Προκειμένου οι μελλοντικές γενιές να μην χάσουν αυτό το ξεχωριστό άκουσμα των εγχόρδων, τρεις μηχανικοί ήχου δημιουργούν μια βάση δεδομένων που αποθηκεύει όλους τους πιθανούς τόνους που παράγουν τέσσερα όργανα που έχουν επιλεγεί από τη συλλογή του Μουσείου. Οι ηχογραφήσεις θα «φορτωθούν» τελικά σε μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων που θα είναι διαθέσιμη σε συνθέτες, μουσικούς και τεχνικούς ήχου από όλον τον κόσμο.
Εκτός από τον ήχο του βιολιού Stradivarius, θα καταγραφούν κι οι ήχοι μιας βιόλας Αρμάτι που δημιουργήθηκε το 1615 κι ενός βιολιού Γκουαρνέρι που κατασκευάστηκε το 1734.
Τα περιοριστικά μέτρα στην Κρεμόνα θα ισχύσουν έως τις 9 Φεβρουαρίου, δίνοντας στους εμπειρογνώμονες την ευκαιρία να επιτύχουν την πιο τέλεια καταγραφή του ήχου.
*Διαβάσαμε την είδηση στο reader.gr