Ερευνητές στις ΗΠΑ ανέπτυξαν μοριακό παράγοντα που στοχεύει στο DNA και είναι σε θέση να εξαλείψει τα καρκινικά βλαστοκύτταρα που προκαλούν επανεμφάνιση της επάρατης νόσου και μετά τη θεραπεία της. Πειράματα σε ποντίκια έχουν δώσει πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα για την καταπολέμηση της επιστροφής του καρκίνου σε ιαθέντες από παθήσεις όπως το πολλαπλό μυέλωμα.

Η έρευνα του Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια (UCSD) και της φαρμακευτικής εταιρίας Ionis δημοσιεύθηκε στην εξειδικευμένη επιθεώρηση Cell Stem Cell, και βασίζεται στην αρχή ότι δεν έχει νόημα να βγάζεις τα ζιζάνια από τον κήπο αν δεν αφαιρείς και τις ρίζες τους.

Το πολλαπλό μυέλωμα είναι καρκίνος που παρουσιάζεται σε λευκά αιμοσφαίρια με την ονομασία κύτταρα πλάσματος, τα οποία σταδιακά τείνουν να υπερτερούν των υγιών αιμοσφαιρίων. Συχνά μετά τη θεραπεία οι ασθενείς υποτροπιάζουν, καθώς δημιουργούνται νέα καρκινικά κύτταρα μετά την καταστροφή των παλαιών.

Έχει εντοπιστεί ότι μια πρωτεΐνη με την ονομασία IRF4 ενισχύει την εξάπλωση των ένοχων κυττάρων. Οι ερευνητές στο UCSD δημιούργησαν έναν μοριακό παράγοντα που πλήττει το γονίδιο το οποίο ενεργοποιείται από την πρωτεΐνη αυτή.

Ο παράγοντας ΙΟΝ251 αποτελεί αντινοηματικό ολιγονουκλεοτίδιο (ASO) και στοχεύει απ’ ευθείας στο γονίδιο αυτό, εξουδετερώνοντας όχι μόνο τα κακοήθη κύτταρα πλάσματος αλλά και τα βλαστοκύτταρα μυελώματος ώστε να εμποδίσει την επιστροφή του καρκίνου.

Οι ερευνητές δηλώνουν ότι ο ΙΟΝ251 μπορεί ακόμη να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με πιο παραδοσιακές θεραπείες του καρκίνου, καθιστώντας πιο ευάλωτους τους όγκους στη θεραπεία και εμποδίζοντας την υποτροπή.

Ήδη έχει ξεκινήσει η πρώτη φάση των κλινικών μελετών και σε ανθρώπους, όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη.

*Διαβάσαμε την είδηση στο kathimerini.gr