Η καλλιτέχνις Liina Klauss συνεργάστηκε με την Αμερικανίδα επιστήμονα θαλάσσιας ζωής, Skye Moret, και τον Γερμανό ειδικό οπτικοποίησης στατιστικών δεδομένων Moritz Stefaner για να δημιουργήσουν ένα γλυπτό που ονομάζεται «αιώνιο πλαστικό» σε μια παραλία στο Μπαλί. Το γλυπτό αποτελείται από 4.760 κομμάτια σκουπιδιών που συλλέχθηκαν από εθελοντές κατά τον καθαρισμό της παραλίας.
Από τις αρχές της δεκαετίας του ’50, 8,3 δισεκατομμύρια τόνοι πλαστικού έχουν παραχθεί για ανθρώπινη κατανάλωση. Για να κατανοήσει κανείς τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της εκθετικής παραγωγής του πλαστικού, η ομάδα αποφάσισε να απεικονίσει τι ακριβώς συμβαίνει στα πλαστικά μετά την πρώτη χρήση τους. Το έργο επιχειρήσει να εξετάσει την παγκόσμια ροή πλαστικών αποβλήτων, ενώ τονίζει πώς τα απόβλητα καταλήγουν στον ωκεανό.
View this post on Instagram
Λίγα λόγια για το έργο
Κάθε χρώμα αντιπροσωπεύει την διαφορετική τύχη των 8,3 δισεκατομμυρίων τόνων πλαστικών απορριμμάτων, τα οποία φυσικά είτε καταλήγουν στα σκουπίδια, είτε στην ανακύκλωση, είτε αποτεφρώνεται ή συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται.
Το μαύρο χρώμα αναπαριστά κάθε πλαστικό που έχει ποτέ παραχθεί, το λευκό το πλαστικό που έχει καταλήξει είτε σε χωματερές είτε στον ωκεανό, το πράσινο είναι το ανακυκλωμένο πλαστικό, το κόκκινο το αποτεφρωμένο και το μπλε το πλαστικό που ακόμα χρησιμοποιείται. Το πλάτος του κάθε χρώματος φυσικά αντιστοιχεί σε στατιστικούς αριθμούς.
«Παντού στον κόσμο, σε απομακρυσμένες παραλίες, η ρύπανση με πλαστικό έχει γίνει μια παρανοϊκή κανονικότητα ή μια φυσιολογική παράνοια» λέει η Γερμανίδα καλλιτέχνις, η οποία τα τελευταία 10 χρόνια έχει δημιουργήσει πάνω από 50 περιβαλλοντικές καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις στο Χονγκ Κονγκ, την Ινδονησία, την Ταϊβάν, την Ταϊλάνδη και τη Μαλαισία.
View this post on Instagram
Αν και η δημιουργία του έργου διήρκεσε 12 ώρες, παρέμεινε στην παραλία μόνο για 36 ώρες, ενώ χρειάστηκαν έξι ώρες για τη διάλυσή της. Όλες οι σαγιονάρες που χρησιμοποιήθηκαν στο έργο, θα επαναχρησιμοποιηθούν σε επόμενες εγκαταστάσεις, ενώ τα ανακυκλώσιμα υλικά θα παραδοθούν στην εταιρεία διαχείρισης απορριμμάτων Ecobali.