Στη λίστα του βρετανικού περιοδικού National Geographic Traveller, με τους καλύτερους προορισμούς του κόσμου σε επίπεδο αειφορίας, συμπεριλαμβάνεται η Αλόννησος. Η διάκριση αυτή προσφέρει παγκόσμια αναγνώριση στο νησί των Σποράδων, το οποίο κατέλαβε την έκτη θέση ανάμεσα σε διεθνείς προορισμούς που ξεχωρίζουν για το 2021, σύμφωνα με τους συντάκτες του περιοδικού.

Στο σημείωμα-αναφορά στην Αλόννησο δίνονται πληροφορίες για το άνοιγμα του πρώτου υποθαλάσσιου μουσείου της Ελλάδας, στο ναυάγιο της Περιστέρας στο νησί, το οποίο προσφέρει μια μοναδική εμπειρία στους αυτοδύτες και -όπως επισημαίνεται- αποκαλείται ο “Παρθενώνας των Ναυαγίων”. Ακόμα δίνονται πληροφορίες για το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο της Αλοννήσου, που ιδρύθηκε το 1992, αποτελώντας ένα ιδιαίτερα σημαντικό υποθαλάσσιο οικοσύστημα στο οποίο φιλοξενείται και προστατεύεται και η μεσογειακή φώκια Μονάχους – Μονάχους. «Για να εξερευνήσετε το μουσείο του βυθού αυτοπροσώπως, θα πρέπει να είστε σε θέση να βουτήξετε στα βάθη της θάλασσας (περίπου στα 24 μέτρα βάθος ή περισσότερο) ή να επισκεφτείτε το κέντρο πληροφοριών του νησιού για να πραγματοποιήσετε μια ξενάγηση εικονικής πραγματικότητας στο ναυάγιο, για την οποία δεν απαιτείται να ξέρετε κολύμπι», επισημαίνεται από την ομάδα των συντακτών του National Geographic Traveller.

Το πρώτο υποβρύχιο μουσείο της Ελλάδας στις Σποράδες λειτούργησε χάρη στη συνεργασία μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού, της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Αλοννήσου.

«Η μοναδική αυτή διεθνής διάκριση δικαιώνει τις προσπάθειες και του Δήμου Αλόννησου που έχει συμβάλλει τα μέγιστα στη διάδοση της είδησης σε παγκόσμια κλίμακα, για τη λειτουργία του πρώτου υποβρυχίου μουσείου της Ελλάδας στην περιοχή μας, η οποία κρύβει πολλούς ανεκτίμητους φυσικούς και ιστορικούς θησαυρούς» δήλωσε σχετικά με την διάκριση στο National Geographic Traveller, ο κύριος Πέτρος Βαφίνης, δήμαρχος Αλοννήσου.

Στη λίστα του περιοδικού με τους καλύτερους προορισμούς του κόσμου σε επίπεδο αειφορίας, μαζί με την Αλόννησο περιλαμβάνονται επίσης η Κοπεγχάγη, η Κόστα Ρίκα, το Ελσίνκι, το Ντένβερ, η Νέα Καληδονία, το Γκαμπόν και το Φρέιμπουργκ.

photo ΑΠΕ-ΜΠΕ

*Διαβάσαμε την είδηση στο ert.gr