Γράφει η Ισμήνη Βυθούλκα

Μόλις πριν λίγες ημέρες τοξικολόγοι από το Εθνικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Επιστημών Υγείας (NIEHS) της Βόρειας Καρολίνας των ΗΠΑ, παρουσίασαν ένα ηλεκτρονικό εργαλείο χημικής ασφάλειας που θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά την ανάγκη για έξι κοινές δοκιμές σε ζώα.

Το ποσοστό που καλύπτει η συγκεκριμένη μέθοδος υπολογίζεται περίπου στο 60% από τα 3 με 4 εκατομμύρια ζώα που χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο παγκοσμίως για δοκιμές.

Το ηλεκτρονικό εργαλείο, το οποίο κατασκευάστηκε πάνω σε μια τεράστια βάση δεδομένων από μοριακές δομές κι υπάρχοντα δεδομένα ασφαλείας, φαίνεται ν’ αποδίδει και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και να βελτιώνει τα αποτελέσματα που θα παράγονταν από δοκιμές σε ζώα, για ιδιότητες όπως η ευαισθητοποίηση του δέρματος κι ο οφθαλμικός ερεθισμός.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μέθοδος ως εκεί που έχει φτάσει αυτή τη στιγμή, έχει κάποιους περιορισμούς, όπως για παράδειγμα δεν μπορεί να αξιολογήσει αξιόπιστα τον κίνδυνο κάποιου χημικού να προκαλέσει καρκίνο. Ωστόσο είναι πραγματικά ενθουσιασμένοι για τις δυνατότητες του εναλλακτικού μοντέλου δοκιμών που κατασκεύασαν και τονίζουν πως η χρήση δεδομένων για την ανάπτυξη προγνωστικών μοντέλων, είναι ένας εξαιρετικά ελπιδοφόρος δρόμος για αρχικά τη μείωση κι αργότερα την πλήρη αντικατάσταση των δοκιμών σε ζώα.