Γράφει η Μελίνα Αγγελάκη

Αν ρωτήσεις τους ανθρώπους που αγαπούν τη θάλασσα, θα σου πουν πως νιώθουν μια απέραντη γαλήνη κι ηρεμία όταν την κοιτούν, ενώ η αίσθηση του νερού στο σώμα τους, δημιουργεί συναισθήματα κάθαρσης κι «αποτοξίνωσης».

Τις περιγραφές των ανθρώπων που είναι λάτρεις της θάλασσας και της παραλίας, έρχονται να ενισχύσουν οι Νευροεπιστήμονες με πρόσφατη έρευνα. Σύμφωνα με τ’ αποτελέσματα οι άνθρωποι φαίνεται πως περνούν σ’ ένα άλλο επίπεδο, το οποίο το ονόμασαν «μπλε χώρο». Είναι η κατάσταση του ανθρώπου, όπου αισθάνεται σαν υπνωτισμένος από τους ήχους, τις μυρωδιές και τη θέα του νερού.

Η επίσκεψη στην παραλία κι η επαφή με τη θάλασσα σύμφωνα με την έρευνα έχει τα εξής επακόλουθα :

1.Μείωση του Άγχους

Φαίνεται πως η επαφή με το νερό λόγω της σύνθεσής του, απομακρύνει  ή αναστέλλει τους στρεσογόνους παράγοντες που ασκούν πιέσεις στο σώμα.

2.Ενίσχυση της δημιουργικότητας

Ο «μπλε χώρος» βοηθάει στην απαλλαγή του ανθρώπου από αγχωτικές σκέψεις και κατ’ επέκταση, είναι ευκολότερη η εύρεση λύσεων σε διάφορα θέματα καθώς και ο σχεδιασμός κι ο προγραμματισμός δράσεων κι ενεργειών. Είναι το κατάλληλο στάδιο για Διαλογισμό.

3.Μείωση του αισθήματος της κατάθλιψης

Οφείλεται στον υπνωτικό ήχο των κυμάτων και στις χαλαρωτικές εικόνες που σχηματίζει το νερό, που φαίνεται να ξεπλένουν και ν’ απομακρύνουν κάθε δυσάρεστη σκέψη.

4.Δημιουργία προοπτικής για καλύτερη ζωή

Η επαφή με τη φύση και κυρίως με το στοιχείο του νερού, καθαρίζει το μυαλό και γαληνεύει την ψυχή ώστε να μπορέσει ο άνθρωπος να δει με μεγαλύτερη αισιοδοξία και με πιο υγιή αντιμετώπιση την καθημερινότητά του.

Το σίγουρο είναι πως σύμφωνα με τους επιστήμονες το νερό ασκεί λυτρωτική δύναμη στον άνθρωπο και τον οδηγεί σε καθαρότερα συναισθήματα και σκέψεις. Αν αμφιβάλλετε μια βουτιά στη θάλασσα θα σας πείσει!

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.corespirit.com