Την απάντηση στην συνεχώς αυξανόμενη κρίση του νερού έρχεται να δώσει η συνεργασία δύο νεοϋορκέζων σχεδιαστών Agency-Agency και Chris Woebken, οι οποίοι οραματίστηκαν και κατασκεύασαν ένα σύστημα δημόσια “υδραγώγησης”, το οποίο θα… πηγάζει από τους πυροσβεστικούς κρουνούς στους δρόμους της Νέας Υόρκης!
Το εντυπωσιακό project ονομάστηκε New Public Hydrant και ουσιαστικά μετατρέπει τους κρουνούς σε ένα είδος σύγχρονης πηγής νερού, από όπου το κοινό μπορεί να πιει νερό, να δροσιστεί από την “ντουζιέρα”, αλλά και να ενυδατώσει τα σκυλιά ή τα αδέσποτα ζώα της πόλης μέσα από ειδικά τοποθετημένα δοχεία στο σύστημα!
Το εμπνευσμένο concept προέκυψε από την σχεδιαστική συνεύρεση των δύο studio με το ερευνητικό πρόγραμμα Water Futures της ομάδας A/D/O, ως μια λύση στο υδρευτικό πρόβλημα των Η.Π.Α. “To Water Futures έχει στόχο να εμπνεύσει την δημιουργική κοινότητα, ώστε να αναλάβει δράση στην επανεξέταση της ‘τοξικής’ κουλτούρας μας απέναντι στο νερό” εξηγεί η ομάδα και προτείνει μέσω του New Public Hydrant τρεις διαφορετικές λειτουργίες για το σύστημα.
Παρ’ όλα αυτά, όπως τονίζει το studio Agency-Agency: Ενώ η Νέα Υόρκη είναι μία από τις πέντε μητροπόλεις της χώρας με αρκετά υψηλή ποιότητα νερού, το οποίο δεν χρειάζεται φιλτράρισμα, ωστόσο αυτό το δεδομένο αγνοείται από τους κατοίκους, οι οποίοι προτιμούν αν προμηθευτούν φιλτραρισμένο και εμφιαλωμένο νερό σε μπουκάλια”.
Πώς λειτουργεί, όμως, το New Public Hydrant; Το πρώτο πρωτότυπο που ονομάστηκε Hydrants for All είναι ένα υδραυλικό σύστημα που απευθύνεται στους περιπατητές και τα ζώα. Με τέσσερα ρηχά πιάτα σε διάφορα ύψη της κατασκευής, ενήλικες, παιδιά, σκύλοι και πουλιά μπορούν να πιουν νερό από τις βρύσες του. Το δεύτερο πρωτότυπο σύστημα είναι το Hydrant on Tap, το οποίο λειτουργεί όπως ο γνωστός ψύκτης, όπου το κοινό μπορεί να γεμίσει τα μπουκάλια του με νερό. Το τρίτο σχέδιο είναι το Hydration Space, που θυμίζει την ντουζιέρα και διαχέει νερό σε μορφή ψιλής σταγόνας, για να προσφέρει δροσιά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Και οι τρεις προτάσεις της πρωτοβουλίας New Public Hydrant λειτουργούν με βρύσες και μοχλούς, ώστε να ελέγχεται η ροή του νερού και να αποφεύγεται η σπατάλη.
*Διαβάσαμε την είδηση στο www.tlife.gr
(Νίκη Κλεισούρα)