Γράφει η Ισμήνη Βυθούλκα

Οι κάτοικοι της Κένυας έχουν πραγματικά συγκλονιστεί από την ιστορία που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας. Ο Patrick Hinga ήταν άστεγος κι εθισμένος στα ναρκωτικά τόσο, που σε λίγο καιρό ίσως να έχανε τη ζωή του. Όμως μια τυχαία συνάντηση με μια παλιά συμμαθήτριά του την Wanja Mwaura πυροδότησε την αρχή μιας πολύ μεγάλης αλλαγής.

Η δύσκολη ιστορία του Patrick ξεκίνησε την περίοδο που βρισκόταν ακόμη στο σχολείο, αντιμετωπίζοντας τον αποκλεισμό του από τη σχολική διαδικασία γιατί κάπνιζε τσιγάρα και μαριχουάνα. Από εκείνη τη στιγμή κι έπειτα άρχισε μια καθοδική πορεία για εκείνον.

Στην αρχή η μητέρα του έκανε μεγάλες προσπάθειες να τον βοηθήσει και κάποια στιγμή τον έβαλε σε μια ψυχιατρική κλινική. Εκείνος το έσκασε πολλές φορές από εκεί ισχυριζόμενος ότι τον αντιμετώπιζαν ως ψυχικά ασθενή, ενώ εκείνος πίστευε πως δεν ήταν. Όμως τα πράγματα χειροτέρεψαν όταν ανακάλυψε ένα φάρμακο που του έδινε ότι και τα ναρκωτικά. «Δεν έπρεπε να το παίρνει καθημερινά, αλλά επειδή τον «ανέβαζε» εθίστηκε σ’ αυτό. Έκλεβε ακόμη κι ιατρικές συνταγές προκειμένου να προμηθευτεί το συγκεκριμένο φάρμακο» αναφέρει η μητέρα του.

Τελικά το έσκασε οριστικά από την κλινική κι άρχισε να περιπλανιέται στους δρόμους του Ναϊρόμπι. Ζούσε μια τελείως ανεξέλεγκτη ζωή, παίρνοντας ναρκωτικά όποτε έβρισκε, ενώ η μητέρα του προσπαθούσε ακόμη να τον βοηθήσει πηγαίνοντάς του έστω λίγο φαγητό. Είχαν γίνει το περίγελο της κοινωνίας κι η μητέρα του είχε αποκτήσει το παρατσούκλι «η μάνα του τρελού».

Μια μέρα ενώ βρισκόταν στη γωνιά του δρόμου που συνήθιζε να ζει, συνάντησε την παλιά του συμμαθήτρια Wanja. Όταν άρχισε να του μιλά, εκείνος εξέφρασε την επιθυμία να φύγει από τους δρόμους και να κάνει μια νέα αρχή στη ζωή του. Η Wanja αμέσως έκανε τα πάντα για να τον βοηθήσει. Τον πήγε σ’ ένα κέντρο αποτοξίνωσης κι έκανε έκκληση μέσω των social media να βρεθούν δωρεές που θα κάλυπταν τη θεραπεία του.

Η προσφορά της όμως δε σταμάτησε εκεί. Ύστερα από την αποκατάσταση του, του παρείχε βοήθεια ώστε ν’ ανοίξει τη δική του επιχείρηση για να έχει κάτι στο οποίο θα εστίαζε την προσοχή του και θα έδινε νόημα στη ζωή του.

Η μεταμόρφωση του Patrick σήμερα είναι εκπληκτική κι είναι ευγνώμων για τη δεύτερη ευκαιρία που του πρόσφερε η Wanja. Ο ίδιος λέει «Νιώθω σαν καινούριος άνθρωπος. Προσεύχομαι καθημερινά, ζητώντας από τον Θεό να με προστατεύει για να μην επιστρέψω σ’ εκείνη τη ζωή με τα ναρκωτικά».

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.boredpanda.com

*Φωτογραφία εξωφύλλου: Diana Ngila