Γράφει η Μελίνα Αγγελάκη

Στα 17 του καθηλώθηκε σε αναπηρικό καροτσάκι μετά από ατύχημα με τη μοτοσικλέτα του, όπου υπέστη κάταγμα στην σπονδυλική στήλη. Στα 28 του έγινε ο πρώτος παραπληγικός που κατάφερε να σκαρφαλώσει στο Έβερεστ φτάνοντας στη βάση που βρίσκεται σε υψόμετρο 5.364 μέτρων.

Ο Scott Doolan γράφει τη δική του ιστορία και γίνεται κίνητρο για τους ανθρώπους που έχουν σοβαρά κινητικά προβλήματα, ώστε να μην εγκαταλείπουν όνειρα και στόχους. Σύμφωνα με όσα λέει τα πάντα μπορούν να είναι εφικτά όταν συγκεντρώνεσαι στο στόχο σου και δεν τα παρατάς.

Ο Doolan που υπήρξε ορειβάτης κι αθλητής προετοιμάστηκε περίπου 8 μήνες για να τολμήσει το συγκεκριμένο εγχείρημα. Άλλα όπως δήλωσε τίποτε δεν ήταν όπως πίστευε. Όσα αντιμετώπισε είχαν 100% μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας από την προετοιμασία του.

Ο Αυστραλός ορειβάτης, κάτοικος της πόλης Newcastle U.K. χρειάστηκε 10 ημέρες για να φτάσει στον προορισμό του. Στις 14 Μαρτίου κατάφερε ν’ ανέβει ως την αρχική βάση των ορειβατών για το ψηλότερο βουνό στο κόσμο και ν’ αποδείξει σ’ όλους πόση δύναμη κρύβεται πίσω από την ανθρώπινη θέληση.

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής «θυσιάστηκαν» πέντε ζευγάρια γάντια στα χέρια του Scott κι όταν την έβδομη μέρα της ανάβασης έσπασε ο μπροστινός τροχός του αμαξίδιου χρησιμοποιήθηκε σχοινί για να μπορέσουν να ξεπεραστούν τα εμπόδια.

Υπήρχαν φορές που ο Doolan σκαρφάλωνε με τα χέρια του σ’ αυτή τη βραχώδη διαδρομή κι από την υπερπροσπάθεια του κοβόταν η αναπνοή. Ένιωθε τις δυνάμεις του να τον εγκαταλείπουν και το σώμα του να διαμαρτύρεται. Είχε όμως δίπλα του ανθρώπους που τον στήριζαν και τον εμψύχωναν, φίλους του που πίστευαν στη σωματική και ψυχική του δύναμη.

Όπως δήλωσε ο ίδιος ακόμη και τις στιγμές που ένιωθε πως δεν άντεχε άλλο, κοιτούσε την ομάδα που ήταν δίπλα του και συνέχιζε γιατί δεν ήθελε με τίποτε να τους απογοητεύσει. Όταν τελικά κατάφερε να φτάσει στη βάση την δέκατη μέρα, ήταν ό,τι πιο συγκινητικό μπορούσε να ζήσει. Όλοι πανηγύριζαν και τον χειροκροτούσαν.

Ο Doolan δεν τα παράτησε παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε. Μάλιστα ήταν τόσο καταπονημένος που χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο με ελικόπτερο αμέσως μετά την άφιξή του γιατί έπρεπε ν’ αντιμετωπιστούν κάποια προβλήματα υγείας που προέκυψαν από την προσπάθειά του. Όμως δε μετάνιωσε ούτε μια στιγμή γι’ αυτό που τόλμησε και μάλιστα δηλώνει πως θέλει να συμμετάσχει στους Παραολυμπιακούς του 2020 στο άθλημα της κολύμβησης εκπροσωπώντας την Αυστραλία.

Άρωμα δύναμης και πίστης. Πράξη θάρρους κι απόδειξη θέλησης. Το να μην τα παρατάς το οφείλεις στον εαυτό σου κι ο Scott Doolan μας το απέδειξε γράφοντας τη δική του σελίδα στην ιστορία της ανθρωπότητας.

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.tilestwra.com