Γράφει η Έφη Φωτεινού

Ο Βρετανός γλύπτης, James Doran Webb, από μικρό παιδί ασχολήθηκε με την τέχνη της ξυλογλυπτικής. Οι γονείς του ταξίδευαν σ’ όλο τον κόσμο, αναζητώντας αντίκες κι έργα τέχνης κι εκείνος πέρασε όλη του την παιδική ηλικία στα εργαστήριά τους, βοηθώντας τους να τα αναστηλώσουν, να τα αναπαλαιώσουν ή να τα επισκευάσουν, ενώ ο ίδιος παράλληλα, δημιουργούσε διάφορες μινιατούρες από ξύλο.

Ως φυσικό επακόλουθο, μεγαλώνοντας πήγε στο κολλέγιο να σπουδάσει Ιστορία της Τέχνης, ενώ ταυτόχρονα είχε ξεκινήσει τη δική του επιχείρηση με αντίκες, τις οποίες πουλούσε τα Σαββατοκύριακα στην αγορά του Πορτομπέλο. 

Η ενασχόλησή του με τον τομέα της τέχνης ήταν μονόδρομος. Λάτρης της φυσικής ομορφιάς και των δραστηριοτήτων στη φύση, όπως, ορεινή ποδηλασία, πεζοπορία και  καγιάκ, ερωτεύτηκε με την πρώτη ματιά τις Φιλιππίνες, όταν βρέθηκε εκεί σε κάποιο ταξίδι  για να βοηθήσει ένα φίλο του με το κοσμηματοπωλείο του.

Η άγρια φύση, οι παραλίες, η λαϊκή τέχνη και πάνω απ’ όλα, οι ίδιοι οι κάτοικοι με την καλλιτεχνική τους φύση, όλα συγκεντρωμένα σ’ ένα μέρος, τον έκαναν να εγκατασταθεί και να ιδρύσει εκεί την επιχείρηση του το 1990.

Η εταιρία του σχεδίαζε και κατασκεύαζε τι άλλο; Ξύλινα αντικείμενα κι έπιπλα, τα οποία πουλούσε σε Ευρώπη και Αμερική. Εκεί δημιούργησε ζώα σε φυσικό ρεαλιστικό μέγεθος από θαλασσόξυλα κι υλικά που έβρισκε στις όχθες των ποταμών και των θαλασσών. Τα ξύλινα γλυπτά του είναι πολύ εντυπωσιακά κι εκφραστικά κι απεικονίζουν άλογα, αετούς, αρκούδες, πουλιά, εν κινήσει, να τρέχουν, να κυνηγάνε ή να παίζουν.

Αυτά τα εντυπωσιακά και σε όψη και σε μέγεθος ξύλινα γλυπτά, φωτογραφήθηκαν και κυκλοφόρησε ένα εξαιρετικό portfolio της συλλογής των έργων του, τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν για τη δενδροφύτευση 80 χιλιάδων δένδρων.

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.dinfo.gr

*Φωτογραφίες – Πληροφορίες για τον καλλιτέχνη στο www.jamesdoranwebb.com

*Η Έφη Φωτεινού είναι blogger και μπορείς να τη διαβάζεις και στο www.nouazetamefountouki.gr