Γράφει η Αθανασία Βιδάλη

Μία οικογένεια πρέπει να είναι ενωμένη τόσο στις εύκολες όσο και στις δύσκολες στιγμές. Έχοντας αυτό στο μυαλό τους ο Dewayne Eason κι η Anieshea Dansby προσπάθησαν παρά το γεγονός ότι ήταν άστεγοι κι έμεναν σε ένα αυτοκίνητο, να κάνουν τα πάντα για να διασκεδάσουν τα τέσσερα παιδιά τους και να τα κάνουν να χαμογελούν.

Το ζευγάρι προσπαθούσε τις ώρες που βρίσκονταν τα παιδιά στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου να περνούν ευχάριστα τον χρόνο τους, γι’ αυτό και τους έβαζαν ταινίες από το κινητό της Anieshea ή τους αγόραζαν πίτσες από το Little Caesars.

Τα κουτιά του φαγητού στο αυτοκίνητο έλκυαν σκνίπες κι όσο κι αν καθάριζαν το αυτοκίνητο, αφού αυτό χρησιμοποιούνταν ως το «σπιτικό» τους, στα θέματα υγιεινής δυσκολευόντουσαν. Το κλιματιστικό του αυτοκινήτου, δε, ήταν χαλασμένο κι ως εκ τούτου η οικογένεια δεν είχε άλλη επιλογή από το ν’ αφήνει τα παράθυρα ανοιχτά με την ελπίδα να μπαίνει ένα δροσερό αεράκι που θα καταπολεμά την ανυπόφορη ζέστη του καλοκαιριού.

Τα ανοιχτά παράθυρα, όμως, συνεπάγονταν και κουνούπια. Κάθε πρωί τα μέλη της οικογένειας ξυπνούσαν ιδρωμένα κι έχοντας έντονο πόνο ή κνησμό στο σώμα τους. Όλοι εκτός από τον Dewayne, ο οποίος δεν είχε καταφέρει να κοιμηθεί καλά ένα βράδυ το τελευταίο δίμηνο καθώς εργαζόταν ως χειριστής περονοφόρου οχήματος, ως οδοκαθαριστής αλλά κι ως οικοδόμος. Ανάμεσα στις αλλαγές στις βάρδιες προσπαθούσε να ξεκλέψει κάποιες ώρες ύπνου.

Όσες δουλειές κι αν έκανε ο νεαρός άντρας δεν μπορούσε ν’ ανταπεξέλθει οικονομικά στην ενοικίαση ενός σπιτιού. Όταν τα χρήματα ήταν λίγα περισσότερα κατάφερναν να πληρώνουν ένα δωμάτιο ξενοδοχείου. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων πάλι που δεν έφταναν τα χρήματα, έμεναν σε δημόσια πάρκινγκ.

Στις αρχές Ιουνίου, η οικογένεια είχε ξεπεράσει τα όρια της κι είχε διαμείνει για τέσσερα συνεχόμενα βράδια στο αυτοκίνητο σε ένα βιομηχανικό χώρο στάθμευσης στο Opa- locka. Στις 7 το πρωί κι ενώ ο Dewayne είχε καταφέρει ν’ αποκοιμηθεί λίγο κρατώντας ένα μικρό χάλκινο σύρμα στα χέρια, τον ξύπνησαν δύο αστυνομικοί. Λίγο πιο πριν είχε χτυπήσει ο συναγερμός μία κοντινής επιχείρησης κι εκείνος ήταν ο μόνος που θα μπορούσε να είχε δει το περιστατικό.  

Οι αξιωματικοί Jamesha McKinney και Ruben Borrero είδαν πολύ γρήγορα πως ο οδηγός δεν ήταν μόνος του στο αυτοκίνητο. Υπήρχαν άλλα 5 άτομα κι όλα φαινόντουσαν να κοιμούνται. Αποφάσισαν, λοιπόν, να καλέσουν τον διοικητής τους, Michael Steel, στο τηλέφωνο και να τον ενημερώσουν για την κατάσταση που αντίκρισαν.

Η μητέρα της οικογένειας μόλις ξύπνησε κι είδε τους αστυνομικούς, δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυα της. Αυτό ήταν που φοβόταν από την αρχή που έμειναν άστεγοι κι άρχισαν να κοιμούνται σε δημόσιους χώρους. Τρομοκρατούταν στην ιδέα πως θα ερχόταν κάποιος να πάρει μακριά τα παιδιά της.

Ο ένας από τους δύο αστυνομικούς αντί να τους απομακρύνει γρήγορα από τον χώρο, ευαισθητοποιήθηκε από το γεγονός ότι υπήρχαν ανήλικα παιδιά και ζήτησε πρώτα τις ταυτότητες των γονέων. Αφού διαπίστωσε πως δεν είχαν διαπράξει κάποιο αδίκημα, καθησυχάστηκε και συνέχισε τη δουλειά του χωρίς να τους ζητήσει να φύγουν.

Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο, πως το ζευγάρι κι ιδιαίτερα η μητέρα προσπάθησε να βρει καταφύγιο όπου θα μπορούσαν να μείνουν αλλά δεν τα κατάφερε. Τα περισσότερα ζητούσαν από την οικογένεια να χωριστεί και κάτι τέτοιο δεν το επιθυμούσε κανένα μέλος αυτής. Όσον αφορά τις σχολικές υποχρεώσεις των παιδιών, δε, στην αρχή η Anieshea προσπάθησε να τα στείλει στο σχολείο αλλά εξαιτίας του γεγονότος ότι τα παιδιά έμεναν σε ένα βρώμικο αυτοκίνητο, είχαν κι εκείνα μία άσχημη μυρωδιά που καθιστούσε αδύνατον τόσο σ’ εκείνα όσο και στους υπόλοιπους μαθητές να παρακολουθήσουν το μάθημα.

Οι αστυνομικοί συναισθανόμενοι την κατάσταση στην οποία βρίσκονταν τα μέλη της οικογένειας αποφάσισαν να βοηθήσουν κι έτσι βρήκαν ένα μέρος στο Δημαρχείο της περιοχής για να κάνουν μπάνιο, τους έφεραν καινούργια ρούχα και παπούτσια ενώ τους πήγαν και σ’ ένα κοντινό εστιατόριο για να γευματίσουν.

Παράλληλα, φρόντισαν να βρουν ένα καθαρό στούντιο για να μπορέσει να εγκατασταθεί η οικογένεια χωρίς φυσικά να πληρώσει το ενοίκιο του Ιουνίου ενώ τα παιδιά έγιναν δεκτά από ένα σχολείο της περιοχής. Την ίδια μέρα ο διοικητής μεσολάβησε για να πάει ο Dewayne σε μία νέα νυχτερινή δουλειά σ’ ένα καθαριστήριο στο Βόρειο Μαϊάμι ενώ ο αδερφός του δημιούργησε μία σελίδα δωρεών στο GoFundMe όπου συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 16.000 δολάρια για την μέχρι πρότινος άστεγη οικογένεια.

Αυτοί οι τρεις αστυνομικοί πρέπει ν’ αποτελέσουν παράδειγμα για όλους μας καθώς όχι μόνο έκαναν τον καθήκον τους προστατεύοντας μία οικογένεια αλλά δαπάνησαν δικά τους χρήματα για να εξασφαλίσουν το μέλλον της χωρίς να περιμένουν κάποιο αντάλλαγμα!

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.miamiherald.com