Γράφει η Μαρία Καλλίλα

Λένε πως για τους ανθρώπους που ασχολούνται με τον αθλητισμό, η κατάκτηση ενός παγκόσμιου τίτλου, είναι όνειρο ζωής, στόχος και σίγουρα επιβράβευση για τους κόπους τους και την προσπάθεια που έχουν καταβάλει για να φτάσουν μέχρι αυτό το σημείο.

Ο Brandon Matthews, όμως, επαγγελματίας παίκτης του γκολφ, παγκοσμίου φήμης, απέδειξε πως το να είσαι άνθρωπος και να χαρίζεις την πιο ζεστή σου αγκαλιά, τη στιγμή που βλέπεις το όνειρό σου να γκρεμίζεται, είναι πιο πολύτιμο από οποιοδήποτε τίτλο ή μετάλλιο.

Όλα συνέβησαν κατά τη διάρκεια του Τουρνουά Γκολφ που διοργανώθηκε στο Buenos Aires, όπου ο Matthews διεκδικούσε το Visa Open de Argentina. Έναν σπουδαίο τίτλο που επιδιώκουν να κατακτήσουν όσοι ασχολούνται επαγγελματικά με το γκολφ.

Την πιο κρίσιμη στιγμή του αγώνα, στο σημείο όπου θα κρίνονταν όλα, επικρατούσε απόλυτη ησυχία από τους παρευρισκόμενους, ώστε να καταφέρει ο Matthews να έχει την απαιτούμενη αυτοσυγκέντρωση. Λίγα δευτερόλεπτα όμως πριν το μπαστούνι του αγγίξει το μπαλάκι για την καθοριστική βολή, ακούστηκε μια δυνατή φωνή από το πλήθος, με αποτέλεσμα η βολή να χαθεί και κατά συνέπεια να χαθεί και η ευκαιρία του γκολφέρ να σκοράρει και να κερδίσει τον αγώνα.

Ο Matthews φανερά απογοητευμένος, κατευθύνθηκε προς το σημείο που ήταν συγκεντρωμένοι οι διοργανωτές του τουρνουά, σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, θέλοντας να μάθει ποιος ήταν αυτός που φώναξε, έχοντας την εντύπωση πως αυτό έγινε εσκεμμένα. Τότε ο υπεύθυνος της διοργάνωσης, τον ενημέρωσε πως ο οπαδός που φώναξε, ήταν ένας άνθρωπος με Σύνδρομο Down ο οποίος δεν κατάφερε να ελέγξει τα συναισθήματα και τον ενθουσιασμό του κι άθελά του δημιούργησε όλη αυτή την κατάσταση. Ο Matthews, μόλις το έμαθε, ξέχασε τα πάντα και θύμωσε με τον εαυτό του για  όσα αισθάνθηκε και το μόνο που ζήτησε ήταν να συναντήσει αυτόν τον άνθρωπο.

Όπως δήλωσε ο ίδιος αργότερα σε συνέντευξή του, έχει αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση με τα άτομα που έχουν νοητικά προβλήματα και μεγαλώνοντας κρατάει στην καρδιά του μια ξεχωριστή θέση γι’ αυτά. Τα θεωρεί ιδιαίτερα και με φοβερές ευαισθησίες. Γι’ αυτό και ζήτησε να τον δει αμέσως. Ήθελε να σιγουρευτεί πως δεν ένιωθε άσχημα για ό,τι συνέβη, πως δεν τον κατηγόρησε κανείς και πως θα συνέχιζε να διασκεδάζει όσο βρισκόταν στον συγκεκριμένο χώρο.

Με το που συναντήθηκαν ο Matthews τον αγκάλιασε, του υπέγραψε ένα γάντι και προσπάθησε με κάθε τρόπο να τον καθησυχάσει γιατί δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να αισθανθεί ενοχές για την εκδήλωση του ενθουσιασμού του κατά τη διάρκεια του αγώνα.

«Για μένα κάποια πράγματα είναι σπουδαιότερα και μεγαλύτερα από το γκολφ. Ένα από αυτά ήταν αυτό που συνέβη την Κυριακή» δήλωσε φανερά συγκινημένος, τονίζοντας πως καμιά καριέρα και καμία νίκη ή ήττα του δεν μπορεί να συγκριθεί με την αγκαλιά που αντάλλαξε με τον άνθρωπο αυτόν.

Έχασε τον τίτλο του αστοχώντας στη βολή του στο γρασίδι, αλλά κέρδισε έναν τίτλο δίπλα στην έννοια ΑΝΘΡΩΠΙΑ, πετυχαίνοντας το στόχο του στις καρδιές όλων μας.