Ένας γυάλινος ουρανοξύστης εμπνευσμένος από μια ορχιδέα που ανθίζει ετοιμάζεται να κατασκευαστεί στην καρδιά του Χονγκ Κονγκ!

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Zaha Hadid Architects παρουσίασε τον Σεπτέμβριο του 2020 τα σχέδια για ένα μεγαλεπήβολο project για την κατασκευή ενός γυάλινου ουρανοξύστη που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2023. Ένας γυάλινος ουρανοξύστης-ορχιδέα θα δεσπόζει στην καρδιά του Χονγκ Κονγκ.

Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό κτήριο της αρχιτεκτονικής, έναν γυάλινο ουρανοξύστη με καμπύλες, ύψους 190 μέτρων και 36 ορόφων στην στην Σέντραλ Ντίστρικτ, εμπνευσμένο από την περίφημη ανθισμένη ορχιδέα του Χονγκ Κονγκ, Μπαουχίνια (Bauhinia), σύμβολο αρμονίας, που εμφανίζεται και στη σημαία της πόλης, από το 1997.

Αν και αρχικά οι απόψεις των περισσοτέρων για τον γυάλινο ουρανοξύστη αναφέρονται σε “ένα ακόμα ψηλό κτήριο” στην πόλη, ωστόσο τα πρώτα σχέδια δείχνουν μια δομή που όχι μόνο σέβεται απόλυτα το περιβάλλον αλλά θα αποτελέσει μια αστική όαση στο Χονγκ Κονγκ. Όπως έγινε και με τον ξύλινο ουρανοξύστη στο Όσλο, ένα από τα πιο πράσινα κτήρια στον κόσμο!

Γεμάτη αυλές, παρτέρια και κήπους, η ανθισμένη ορχιδέα υπόσχεται να προσφέρει ανάσες δροσιάς και όμορφες φυσικές εικόνες στους κατοίκους. Μάλιστα, στην ταράτσα θα δημιουργηθεί ένας κήπος Sky Garden και δίκτυο υδροπονίας, το οποίο, σύμφωνα με τους σχεδιαστές του, θα λειτουργήσει ως «βιολογικό φίλτρο καθαρισμού του αέρα».

Ο ουρανοξύστης θα είναι χωρισμένος σε εννιαίους ορόφους, με καμπυλωτή γυάλινη προσόψη και θέα στο κέντρο του Χονγκ Κονγκ, ενώ στο εσωτερικό, οι αρχιτέκτονες σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν ανελκυστήρες με τεχνητή νοημοσύνη αλλά και βιομετρικά συστήματα ασφαλείας, προκειμένου να εξαλείψουν την «άμεση επαφή με κοινόχρηστες επιφάνειες».

Να σημειωθεί πως στην Σέντραλ Ντίστρικτ του Χονγκ Κονγκ, γνωστή και ως «Grade A», είναι από τις πιο ακριβές περιοχές της πόλης, με τις τιμές να εκτοξεύονται στα ύψη. Αξίζει να σημειωθεί πως το αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ καινοτομεί & χρησιμοποιεί… ρομπότ καθαρισμού και θάλαμο απολύμανσης!

*Διαβάσαμε την είδηση στο travelstyle.gr