Μια νέα εξέταση, η οποία μπορεί να γίνει στο σπίτι, χωρίς ο ασθενής να αναγκαστεί να επισκεφθεί ιατρό, αναμένεται να φέρει επανάσταση στη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη.

Οι Βρετανοί ερευνητές που την επινόησαν ευελπιστούν ότι η καινοτόμος μέθοδος θα διευκολύνει τους άνδρες να έχουν ταχύτερη και ακριβέστερη διάγνωση του καρκίνου του ανδρικού αδένα.

Ειδικότερα, Βρετανοί επιστήμονες ανέπτυξαν μια απλή εξέταση ούρων, η οποία διαγιγνώσκει με αρκετή ακρίβεια τον επιθετικό καρκίνο του προστάτη, εκτιμώντας πόσο προχωρημένη είναι η νόσος και προβλέποντας –έως και πέντε χρόνια νωρίτερα από τις υπάρχουσες κλινικές μεθόδους– ποιοι άνδρες θα χρειαστούν θεραπεία και ποιοι όχι.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Τζέρεμι Κλαρκ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Νόργουιτς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό BioTechniques, τόνισαν ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα προόδου, που μελλοντικά θα φέρει επανάσταση στη διάγνωση της νόσου και θα συμβάλλει στη διάσωση πολλών ανθρώπινων ζωών.

Το τεστ PUR (Prostate Urine Risk) δεν απαιτεί από τους άνδρες να πάνε σε κλινική για να δώσουν δείγμα ούρων ή να υποστούν άλλη εξέταση. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα ο προστάτης ελέγχεται μέσω του PSA του αίματος, της δακτυλικής εξέτασης και της μαγνητικής τομογραφίας ή βιοψίας.

Η αποτελεσματικότητα του νέου τεστ συγκρίθηκε με εκείνη της ανάλυσης δειγμάτων που είχαν συγκεντρωθεί με ψηφιακή ορθοσκόπηση και κρίθηκε επιτυχής, ενώ οι επιστήμονες επισημαίνουν πως οι άνδρες δηλώνουν ότι προτιμούν να υποβληθούν στο νέο τεστ αντί των συμβατικών μεθόδων. Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα μέθοδος δεν πρόκειται να βρεθεί στα ράφια των φαρμακείων για αρκετό καιρό, καθώς βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο και έχει δοκιμαστεί μόνο σε 14 άνδρες.

Προκειμένου να καταλήξει σε συμπέρασμα, η νέα μέθοδος αναλύει την έκφραση 35 γονιδίων του άνδρα με βάση τα πρωινά ούρα του. Μετά τη συλλογή τους, η εξέτασή τους γίνεται σε κλινική. Το τεστ θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για περιπτώσεις ανδρών με διαγνωσμένο αλλά αργά αναπτυσσόμενο καρκίνο, του οποίου η εξέλιξη παρακολουθείται ανά διαστήματα και οι οποίοι σήμερα υποχρεώνονται να υποβάλλονται σε περιοδικές και επώδυνες βιοψίες.

Οπως επισημαίνει ο δρ Τζέρεμι Κλαρκ της Ιατρικής Σχολής του Νόργουιτς, η νέα μέθοδος, που είναι εύκολη και παντελώς ανώδυνη, σίγουρα θα κινητοποιήσει πολλούς άνδρες στο να εξεταστούν, κάτι που απέφευγαν με τις συμβατικές μεθόδους.  Αρκετοί επιστήμονες δηλώνουν ότι το νέο τεστ αποτελεί θετική εξέλιξη, αλλά τονίζουν ότι ακόμη βρίσκεται σε πρόωρο στάδιο.

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.kathimerini.gr