Το πανεπιστήμιο Cornell «ζήλεψε» την εφαρμογή Shazam και δημιούργησε ένα αντίστοιχο app αναγνώρισης – όχι τραγουδιών αλλά κελαηδίσματος πουλιών.

Το εργαστήριο ορνιθολογίας του πανεπιστημίου αναβάθμισε την εφαρμογή Merlin για κινητά, θέλοντας να βοηθήσει τους ερασιτέχνες και επαγγελματίες παρατηρητές πουλιών.

Η δωρεάν εφαρμογή υποστηρίζεται από ένα επιπλέον χαρακτηριστικό τεχνητής νοημοσύνης, το Sound ID, που επιτρέπει στον χρήστη να ηχογραφεί το κελάηδισμα ενός πουλιού για να αναγνωρίσει σε ποιο είδος ανήκει.

Εκτός από το κελάηδισμα, η εφαρμογή επιτρέπει την αναγνώριση και με φωτογραφίες των πουλιών σε πραγματικό χρόνο. Απαντώντας σε μερικές ερωτήσεις όπως για τα βασικά χρώματα, το μέγεθος και την περιοχή που εντοπίστηκε, το app βοηθά στην ταυτοποίηση ενός εκατομμυρίου πουλιών.

«Οι χρήστες επιτέλους μπορούν να μάθουν το όνομα των πουλιών που έχουν δει ή ακούσει στο παρελθόν, αλλά ως τώρα δεν μπορούσαν αναγνωρίσουν. Είναι ενθουσιασμένοι», λέει ο συντονιστής του πρότζεκτ, Drew Weber.

«Όπως με τα περισσότερα ζώα, συγκεκριμένα πουλιά είναι πιο εύκολο να αναγνωριστούν από το κελάηδισμά τους σε σχέση με άλλα», εξηγεί ο ερευνητής μηχανικός Grant Van Horn. Υπάρχουν όμως και πουλιά που μιμούνται άλλα κελαηδίσματα. Αυτά είναι τα πιο δύσκολα.

*Πηγή είδησης